Tiskillä Q&A - Ramses Showlah

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Ramses Showlah

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Ramses Showlah

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Ramses Showlah

Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Ramses Showlah, Helsinki.

Q: Kuinka kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Olen ollut 10 vuotta ravintola-alalla ja tällä hetkellä työskentelen Brooklyn Breweryn Brand Ambassadorina.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

A: Jokainen paikka on ollut tärkeä eri tavalla. Ensimmäisessä duunissa Helsingin Casinolla opin minkälaista on ylipäätään työskennellä baarissa. Alalla verkostoitumiseen tärkeä paikka oli aikoinaan Jenny Woo, jossa tapasin paljon ihmisiä, joiden kanssa työskentelen edelleenkin jollain tavalla. Grotesk ja työskentely Michael Grönforsin & Jyri Pylkkäsen kanssa vei cocktailien maailmaan ja intohimoisen yrittäjyyden saloihin. Liberty or Death toimi jalustana uuden luomisessa ja vastuun ottamisessa.

Ulkomailla työskentely antoi paljon perspektiiviä ja erilaisia näkökulmia sekä kansainvälisiä suhteita. Tärkein työ on kuitenkin nykyinen ja en olisi tässä ilman jokaista kokemusta edellisistä työpaikoista!

Q: Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

A: Halusin peruskoulun jälkeen kokiksi ja menin opiskelemaan Ravintolakoulu Perhoon, jossa kuitenkin päädyin keskittymään salipuolen työskentelyyn. Koulu antoi hyvän pohjan alalle, mutta työelämä opettaa parhaiten.

Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon? Entä työntekoon?

A: Lempibaarini on rento pienempi paikka, jossa saa ystävällistä palvelua, laadukkaita juomia ja pystyy keskustelemaan ihmisten kanssa. Tämä kombo toimii illanviettoon sekä työskentelyyn.

Q: Mikä on lempicocktailisi tai -juomasi?

A: Tykkään paljon klassisista viskicocktaileista, kuten Old Fashioned & Manhattan. Nykyisen duunin kautta olen innostunut craft-oluista ja löytänyt niiden laajan maailman. Lempijuomani tällä hetkellä on Brooklyn Bel Air Sour.

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Kollegat, pomot, asiakkaat ja yhteistyökumppanit ovat kaikki olleet mentoreita jollain tapaa uran varrella. Mutta merkittävimmät henkilöt minulle ovat olleet Michael Grönfors & Jyri Pylkkänen. Heidän intohimonsa ja ”hulluutensa” inspiroi ja opetti, ja se edelleen auttaa minua työssäni päivittäin.

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Haluan aina oppia, onnistua ja menestyä työssäni. Mitä ikinä teenkin, se motivoi ja ohjaa minua eteenpäin.

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Ravintola-ala kehittyy nopeasti ja uskon, että koko ajan mennään enemmän palvelukeskeisemmän ja laadukkaamman asiakaskokemuksen tavoitteluun. Ihmiset haluavat vastinetta rahoilleen ja ovat valmiita maksamaan siitä, että saavat hyvän kokonaisvaltaisen kokemuksen ravintolassa.

Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevat tulevaisuudessa trendikästä?

A: Trendikästä on craft/käsityö, oli kyseessä sitten olut, cocktail, ruoka tai sisustus. Vege on trendikästä, ja maanläheisyys eli mietitään kulutusta.

Uskon, että tulevaisuudessa mennään yksinkertaisempaan suuntaan monella mittarilla, eli vielä selkeämpiä konsepteja ja yksinkertaisempaa tuotteistusta. Ei niinkään ”kaikille kaikkea” -paikkoja.

Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

A: Nöyrä asenne, avoimuus, sosiaalisuus ja yhteistyökykyisyys. Näillä pääsee pitkälle.

Q: Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit?

A: Matkusta enemmän! Ravintola-ala on siitä loistava, että voit harjoittaa ammattia missä päin maailmaa tahansa.

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

A: Paras yksittäinen muisto, joka tulee ensimmäisenä mieleen, on reissu Lontooseen Michaelin & Jyrin kanssa tutustumaan eri cocktailbaareihin juuri, kun olin aloittanut työskentelyn heidän firmassaan. En tiennyt mitään cocktaileista ja se avasi ihan uuden maailman, kun pääsi näkemään maailman parhaita cocktailbaareja heidän kanssaan.

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Kaikesta. Monipuolisista työkokemuksesta, uusista ihmisistä joita olen tavannut, matkustelusta, erilaisista elämyksistä.

Q: Mistä olet saanut nauttia kun olet ollut osana ravintola-alaa?

A: Tähän sopii aika hyvin edellisen kysymyksen vastaukset. Mutta olen saanut nauttia erilaisista illallisista, reissuista, illoista, tapahtumista, ystävistä, yhteenkuuluvuuden tunteesta kollegojen kanssa, työskentelystä ystävien kanssa ja upeista hauskoista yksittäisistä hetkistä duunissa.