Tiskillä Q&A - Pekka Välitalo

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Pekka Välitalo

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Pekka Välitalo

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Pekka Välitalo

Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Pekka Välitalo. Asun Järvenpäässä, kotoisin olen Rovaniemeltä.

Q: Kerro itsestäsi lyhyesti?

A: Synnyin Rovaniemellä helmikuussa 1985 jossa asuin ensimmäiset 13 vuotta elämästäni. Yläasteelle siirryttäessä muutimme perheeni kanssa Järvenpäähän, jossa asun edelleen. Nykyään omasta taloudesta löytyy ihana vaimo ja 2 lasta plus pari koiraa. Ammatillisesti tunnen olevani baarimestari, vaikka en enää olekaan tiskin takana töissä. Kerran baarimestari, aina baarimestari. Tämä ammatti on ollut suuri osa elämääni ja varmasti osittain kasvattanut minusta juuri tällaisen kuin olen.

Q: Kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Olen ollut alalla yhteensä noin 16 vuotta. 13vuotta meni viihdyttäen asiakkaita cocktaileja apuna käyttäen. Noin 3 vuotta olen ollut Pernod Ricard Finlandilla, ensin brand ambassadorina ja nyt markkinoinnin koordinaattorina.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

A: Työharjoittelu legendaarisessa Sling In -baarissa (olisiko ollut vuonna 2002) on varmasti yksi tärkeimpiä käännekohtia urallani. Sling In:ssä kuukauden harjoittelun aikana ymmärsin mitä baarityö voi parhaimmillaan olla ja varmasti iso syy sille miksi olen alalle ison osan elämääni antanut.  

Level 5 (2006-2008) ja Jan Lindgren ovat antaneet minulle paljon, jos mietitään esimerkiksi kisaamistani. Jan oli erittäin suurena apuna neuvomassa kisaamisen saloihin ja muutenkin yksi tärkeimmistä mentoreistani.

Myöskään en voi jättää uraani American Barissa pois tässä kohtaa. Yksi ehkä tärkeimmistä työpaikoistani joka on muokannut minusta juuri tällaisen baarimestarin kuin olen. American Baria ei turhaan ole kutsuttu baarimestarien yliopistoksi.

Noin kaksi vuotta sitten kun siirryin Pernod Ricard Finlandin palvelukseen, oli se myös todella suuri käännekohta urallani. Siirtyminen yötöistä ”päivätyöhön” muutti tietysti, ei pelkästään työuraani, mutta myös koko elämääni.

Yhteenvetona voisin todeta, että jokainen työpaikkani on ollut minulle todella tärkeä urani kannalta, koska tätä kautta olen saanut kasvatettua ammatillista osaamistani niin monella osa-alueella ja josta on ollut paljon hyötyä vuosien varrella. Melkein tekisi mieli listata tähän kaikki urani työpaikat.

Q: Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

A: Päädyin ravintola-alalle tietoisesti, kun menin Ravintolakoulu Perhoon opiskelemaan. Baarin puolelle päädyin sattumalta, koska Perhoon mennessäni olin tavoittelemassa kokin koulutusta, koska pidän luovasta käsityöstä. Hyvin nopeasti kuitenkin huomasin viihtyvän asiakkaiden parissa mielummin kuin keittiössä, joten baarimestarina voit ikään kuin yhdistää käsillä tekemisen ja asiakkaiden palvelemisen. Koulutukseni on Tarjoilijan perustutkinto Perhosta ja olen myös käynyt Baarimestarin EAT:n legendaarisen Karvisen Matin kouluttamana.

Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi, jossa viettää iltaa, entä tehdä töitä? Miksi?

A: Pidän paljon erityylisistä baareista. Usein baarivalintani riippuu siitä, millainen fiilis itselläni on. Pääsääntöisesti pidän kuitenkin baareista joissa voi istuskella rauhassa ystävien kanssa nauttien hyvistä ja laadukkaista juomista. Erityisesti pidän hotellien baareista, joissa on loppuun asti mietitty ihan kaikki. Yksi suosikkibaareistani onkin Lontoon Savoyn American Bar. Myös Coupette Lontoossa teki ison vaikutuksen ja heidän Champagne Pina Colada on yksi parhaista juomista mitä olen nauttinut vähään aikaan.

Pidän myös työskennellä hotellin baarissa. Tässä varmasti American Barin urani tulee näkyviin. Hotellien baareissa asiakkaiden vaatimukset ovat usein korkeampia ja asiakassuhteet pitempiä kuin perus-cocktailbaareissa, joten pääset haastamaan itseäsi alituiseen mikä taas pitää työn mielenkiintoisena sekä tätä kautta myös opit enemmän.  

Q: Mikä on lempijuomasi juoda/tehdä? Tai mistä tykkäät juuri tällä hetkellä, joku tietty raaka-aine, tekotapa?

A: Yhtä ainoaa lempijuomaa minulla ei ole. Tässä on sama kuin baareissa, riippuu paljon fiiliksestä ja tilanteesta. Yleisesti tykkään nauttia ja tehdä yksinkertaisia juomia joissa ei ole liikoja kikkailuja, mutta juomat silti mietitty loppuun asti ja täydellisessä tasapainossa.

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Tärkeimmät mentorini urallani ovat olleet Mika Vitikka, Jan Lindgren ja Timo Siitonen. Vitikka opetti American Barin aikana minulle paljon asiakaspalvelun tärkeydestä. Lindgren opetti paljon kisaamisesta ja juomien kehittämisestä. Siitonen taas on opettanut paljon siitä, miten baaria pyöritetään ja miten asioita kannattaa miettiä eri näkökulmista. Myös Henri Lahti ja Jarkko Issukka ovat tärkeitä henkilöitä urallani. Heidän kanssa työskentely on varmasti jättänyt jälkensä minuun baarimestarina ja ihmisenä.Ulkomaalaisista baarimestareista olen ehkä eniten seurannut Alex Kratenaa jaSimone Caporalea. Tottakai on paljon muitakin henkilöitä joilta olen saanut vaikutteita ja jotka ovat inspiroineet minua urallani, mutta lista kasvaisi liian pitkäksi jos mainitsisin kaikki.

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Haluaisin inspiroida mahdollisimman paljon nuoria baarimestareita ja jakaa tietämystäni tuleville sukupolville. Jos joskus olen vaikuttanut yhteenkään baarimestariin, on tämä minulle tärkeämpää, kun mikään muu. Toivottavasti näin on jo mahdollisesti tapahtunut.  

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Mielestäni yleisesti alalla menee erittäin hyvin niin ruokapuolella kuin baarien sarallakin. Suomalaisista cocktailbaareista saa olla erittäin ylpeitä ja ovatkin mielestäni erittäin vertailukelpoisia myös kansainvälisten huippubaarien kanssa. Jos jotain muutosta toivon, niin se voisi olla se, että cocktailien taso yleisesti kasvaisi vielä ennestäänkin ja hyviä cocktaileja saisi myös muualtakin kuin pelkästään niihin vihkiytyneistä cocktailbaareista. Tästäkin on jo onneksi merkkejä paremmasta.

Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevat tulevaisuudessa trendikästä?

A: Tällä hetkellä trendikästä on käyttää paljon keittiötekniikoita ja epätavallisia raaka-aineita cocktaileissa. Tätä kautta saamme mielenkiintoisia cocktaileja ja makuelämyksiä asiakkaille mikä on mahtavaa. Tulevaisuudessa haluaisin tämän trendin kylkeen vielä enemmän keskittymistä asiakkaan huomioimiseen. Tulevaisuudessa uskon myös kuluttajan tietämyksen cocktailien suhteen kasvavan, joka vaatii baareja nostamaan rimaansa ja tuomaan koko ajan uusia elämyksiä asiakkaille.

Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä jolla pärjätä ravintola-alalla?

A: Ystävällisyys, nöyryys, vilpitön halu tehdä hyvää sekä intohimo tekemääsi ammattia kohtaan.

Q: Jos voisit nyt antaa joitain vinkkejä itsellesi kun olit juuri aloittamassa ravintola-alan niin mitkä vinkit antaisit?

A: Ole nöyrä. Älä jää paikoilleen vaan haasta itseäsi alituiseen. Yritä joka päivä kehittyä ja oppia sekä tee työsi vähintäänkin yhtä hyvin kuin eilenkin. Älä koskaan laske rimaa millään osa-alueella. Pidä myös huolta itsestäsi, koska työ on fyysisesti raskasta. Tämä auttaa jaksamaan ja pitämään mielen iloisena sekä virkeänä. Muista hymyillä!

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

A: On erittäin vaikeaa mainita yksi muisto uraltani, koska näitä on todella paljon. Ehkä parhaimpana mieleeni tulee mahtavat ihmiset ja ystävät joiden kanssa on ollut onni työskennellä vuosien varrella.    

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Olen kiitollinen alalle, että se on muokannut minusta juuri tällaisen kuin olen. Muilla aloilla ei ole mahdollista kokea näin paljon erilaisia kokemuksia ja yhteenkuuluvuuden tunnetta kuin ravintola-alalla. Paljon se ottaa, mutta erittäin paljon se myös antaa, jos vain itse näin haluat.

Q: Mistä olet saanut nauttia kun olet ollut osana ravintola-alaa?

A: Olen saanut nauttia työstä joka ei tunnu työltä vaan on enemmänkin elämäntyyli.