Tiskillä Q&A - Pauliina Marjanen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Pauliina Marjanen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Pauliina Marjanen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Pauliina Marjanen

Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Pauliina Marjanen, kotoisin Helsingin Tapanilasta, mutta nykyään majoittaudun Punavuoressa.

Q: Kerro itsestäsi lyhyesti?

A: 24-vuotias suomalaisen rukiin sanansaattaja, cocktailien juoja ja maailman matkaaja. Tärkeimpiä arvoja elämässä mulle on rehellisyys, kommunikaatio ja uteliaisuus. Mulle baaritiskillä käytävä small talk sekä syvälliset filosofiset keskustelut hyvien ystävien kanssa on vaan saman kolikon kaksi puolta, ja se on aina ollut mun vahvuus myös baarimestarin työssä – siispä yhteen sanaan kiteytettynä kuvailisin itseäni kommunikoijana.

Q: Kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Aloitin mun ihan ekassa duunissa vuonna 2008. Työskentelin silloin pienellä suomalaisella kahvipaahtimolla neljä vuotta, ja siellä opin arvostamaan erilaisia makuja ja niiden takana piilevää käsityötä. Baaritiskin taakse pääsin kuitenkin luonnollisesti vasta kun ikää oli 18 vuotta. Nyt työskentelen Kyrö Distillery Companyn brand ambassadorina.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

A: Kaikki työpaikat on olleet super tärkeitä, jopa ne joissa olin vain pienen aikaa. Kaikista on oppinut valtavasti. Jos pitäisi valita tärkein käännekohta niin se on varmaan Lontooseen muutto vuonna 2012. Siellä opin baarityön perusteet ja myös käyttämään omia vahvuuksiani työssä, jonka takia etenin nopeasti ja pääsin näkemään baarityön monet puolet heti ensimmäiseen pariin vuoteen. Viimeisimpänä myös tietysti Kyrö Distillery Companyssa työskentelyn aloittaminen pari vuotta sitten, ja oikeastaan joka ikinen päivä siitä asti. Tässä työssä ei tule tylsää, ja joka päivä tuntuu tapahtuvan asioita, jotka vievät sekä mua henkilökohtaisesti, että meitä firmana oikeaan suuntaan.

Q: Miten päädyit alalle?

A: Päädyin kahvialalle niinkin hyvästä syystä, että Caffin like oli lähellä silloista kotiani ja se oli mun mielestä söpön näköinen. Kävelin sisään ja kysyin, palkattaisiinko mut. Onneksi näytin 14 vuotiaana ikäistäni vanhemmalta, koska yrittäjä Mia Nieminen oli silloin tiskillä ja päätti ottaa mut haastatteluun. Vasta silloin selvisi mun ikä, mutta Mia päätti antaa mulle mahdollisuuden siitä huolimatta. En edes juonut kahvia, saatikka viskiä, silloin! Aloin kiinnostua siitä, miksi eri paahtoiset single origin -kahvit maistuivat erilaisilta. Baarimestarin työ oli jotain, mikä mulla oli jo siinä vaiheessa takaraivossa, vaikka en tiennyt lainkaan, miten lähtisin sitä tavoittelemaan. Kun ikää tuli 18 vuotta, oli oikea hetki siirtyä alkoholien pariin. Brand ambassadorin työhön päädyin Kyrö Academy 2016:n kautta, jolloin tajusin, että tässä on sellainen firma, jonka kanssa sopii yhteen arvot ja päämäärät. Onneksi tunne oli molemminpuolinen.

Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon?

A: Riippuu täysin tilanteesta ja fiiliksestä. Se, mitä lasissa on, ei ole edes top kolmosessa kriteereistä. Aito ja välitön asiakaspalvelu, mukava paikka istua (mieluiten hyvä baarituoli tiskillä) ja oikeanlainen valaistus ja musiikki, niin voin viettää vaikka koko illan tiskillä perusbisseä juoden. Tietysti hyvin tehdyt cocktailit tai hyvä viinivalikoima kruunaa kokonaisuuden ja silloin nostavat tällaisen baarin mun lemppareiden joukkoon. Rehellisesti sanottuna käyn niin paljon baareissa ympäri Eurooppaa, että pelkällä hyvällä juomalla en vakuutu. Lempibaareja on 100 Dogs Helsingissä, Satans Whiskers Lontoossa, Red House Pariisissa, Lidkoeb Kööpenhaminassa ja Vesper Amsterdamissa

Q: Entä työntekoon?

A: Työntekoon tiskin takana vai työntekoon tietokoneella tiskillä? Tiskin takana aika pitkälti samat kriteerit, kun ylempään, mutta rehellisesti tykkään myös high volume cocktailbaareista. Vuosi Steamissa oli super hauska! Tietokoneella työskennellessä tykkään ravintoloiden baareista tai hotellibaareista, jotka ovat auki myös päiväsaikaan. Paikoista joissa ei katsota pahalla, kun kysyn kymmeneltä illalla mitä kaikkia vegaanisia maitovaihtoehtoja löytyy! (jokes)

Q: Mikä on lempicocktailisi? Mikä raaka-aine tai alkoholi tällä hetkellä kiinnostaa?

A: Joko hyvin tehty Gimlet, Martini, Manhattan tai Rob Roy. Raaka-aineista tietysti ruis kiinnostaa aina, mutta lisäksi erilaiset katkerot yleisesti sekä kombucha. Heikko kohta on myös skottiviskicocktailit, joihin rakastuin jo Skotlannissa asuessani.

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Ensimmäinen ”baari-isäni” Andrew Pierce, josta tuli paitsi opettaja myös paras ystävä Lontoo-aikoina. Andrew opetti mulle perusteet, joiden päälle alkaa rakentaa baarimestarin ammattitaitoa samalla, kun tuki elämän suurien muutosten aikana. Toinen ”baari-isäni” Will Cox, joka laittoi mut ruotuun Skotlannissa, piti huolen siitä, että opin joka ikisestä virheestäni, mutta samalla tuki ja antoi itseluottamusta niiden virheiden tekemiseen. Ja kolmas ”baari-isäni” Tony Klärck, joka on pitkälti syy siihen, että päädyin takaisin Suomeen ja Steamiin. Tony on ollut tukemassa viimeiset pari vuotta antamalla kiitosta hyvästä työstä, kun siihen on ollut aihetta, mutta myös pitämällä mun jalat maassa silloin, kun duunissa tai asenteessa on ollut parantamisen varaa.

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Haluaisin, että rehellisyys ja luottamus tällä alalla olisi poikkeuksen sijaan sääntö. Haluaisin saavuttaa sen, että kaikki kohtaamani ihmiset kokisivat, että voivat olla avoimia mulle sekä hyvistä, että huonoista asioista, ja että mulla olisi resurssit inspiroida ja tukea sitä avoimuutta. Haluaisin rohkaista ihmisiä puhumaan myös ongelmista ja epäkohdista tuomitsematta – meidän ala voi kehittyä vielä huikean paljon, mutta sitä varten tarvitaan avointa keskustelua. Niin ihmisten, brändien kuin baarien välillä.

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Uskon, että ala liikkuu hitaasti mutta varmasti yllä mainitsemaani suuntaan. Monet kuitenkin uskaltavat puhua epäkohdista ja haasteista vasta sitten, kun joku muu on aloittanut keskustelun globaalilla tasolla, ja usein silloinkin epäröiden. Toivoisin, että alan ilmapiiri olisi hyväksyvämpi niitä kohtaan, jotka uskaltavat avata suunsa. Koko ala liikkuu, myös yhä enemmän suuntaan, joka painottaa henkilökohtaisia suhteita ja niiden merkitystä.

Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

A: Tällä hetkellä on trendikästä olla super sustainable, closed-loop ja ”healthy-hedonist”. Toivoisin, että tulevaisuudessa ympäristö- ja sosiaalinen vastuu eivät olisi trendejä vaan normaaleja toimintamalleja, joiden raameissa baari, brändi tai henkilö kokisi tarpeeksi liikkumavaraa ollakseen tosi omalle identiteetilleen. Uskon paikallisten raaka-aineiden käyttämisen olevan tulevaisuudessa yhä trendikkäämpää, sekä baarien puolella välittömyyden, yksinkertaisuuden ja ihmisläheisyyden nousevan ylenpalttisen hifistelyn tilalle.

Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

A: Rohkeus ja uteliaisuus sekä kaavoihin kangistumattomuus. Se, että on rohkeasti oma itsensä ihmisenä tai baarina, ottaa hallittuja riskejä ja joko menestyy tai oppii niistä.

Q: Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit?

A: Pidä huoli itsestäsi. Ole aina rehellinen myös silloin, kun se on vaikeaa, sekä omista fiiliksistäsi, että huomaamistasi epäkohdista. Älä ota sitä tunteisiin, jos joku ei pidäkään susta – ole oma itsesi. Kysy paljon kysymyksiä ja muista keskittyä myös kuuntelemaan vastauksia. Opettele keskittymään ja hoitamaan projektit loppuun.

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

A: Apua, aika vaikea kysymys... Kyllä ne on niitä iltoja, kun tiimin kesken ollaan jääty baarin sulkemisen jälkeen bisselle tai parille, puhuttu tunteista, jauhettu täysin turhuuksia tai puitu päivän serviisin tapahtumia.

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Siitä, että tämä ala jaksaa aina yllättää ja ilahduttaa ja siitä, että se muistuttaa ikuisesti ihmisten välisen kanssakäynnin tärkeydestä tässä medioiden täyttämässä maailmassa.

Q: Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?

A: Maailmanlaajuisesta perheestä. On siistiä olla osa jotain ja vielä siistimpää: että voi matkustaa maailman toiselle laidalle, paikkaan missä ei ikinä ole ollut ja silti olla osa jotain. Mulla on koti Helsingissä, mutta tuhansia olohuoneita maailmalla. Lisäksi tietysti hyvistä juomista, ruoasta ja juhlista. Tässä työssä myös se, että pääsee näkemään monia erilaisia kulttuureja ja vierailemaan joskus yllättävissäkin paikoissa on aika hienoa.