Tiskillä Q&A - Mikael Karttunen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Mikael Karttunen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Mikael Karttunen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Mikael Karttunen

Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Mikael Karttunen, asun Helsingissä, ja olen kotoisin Kuopiosta.

Q: Kerro itsestäsi lyhyesti? 

A: 39-vuotias kyyppari, perheeseen kuuluu avovaimo, 3-vuotias tytär, kaksi koiraa ja hevonen.

Q: Kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Olen ollut alalla vuodesta 1998 ja viimeiset 10 vuotta Altia Akatemiassa. Tällä hetkellä olen osana Altian Innovation & Product Development Teamia.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin? 

A: Sports Academysta Kaivokadulla, sain ensimmäisen ravintola-alan työni plokkarina ja siellä pääsin myös ensimmäistä kertaa tiskin taakse. Sieltä kaikki alkoi vuonna 1998.

Lady Moon vuonna 1999, missä aikansa kovimmat yökerhomaestrot koulivat minusta baarimestarin ja lopulta Torni American Bar vuodesta 2002 vuoteen 2007. American bar oli paikka, jossa todella ymmärsin mistä baarimestarin työssä oikeasti on kyse ja pääsin mukaan kaikkeen sellaiseen toimintaan, mikä tekee baarimestarin työstä oikeasti näkyvää Suomessa. Se oli kaikkea sitä, mitä olin kuvitellut baarimestarin työn parhaimmillaan olevan ja vähän enemmän. Vuonna 2006 minut valittiin pro-baarimestariksi ja se oli kyllä kaikki American Barin ja siellä vaikuttaneiden Teijo Rintoon ja Juha Haaviston ansiota.

Vuonna 2007 siirryin Altiaan ja vaikka olin oppinut ja kokenut alasta paljon jo siihen mennessä niin kyllä Altia Akatemia ja kaikki siihen liittyvä on ollut minulle kaikkein kovin koulu.

Koko työurani ja työhön liittyvän elämäni kohokohta on ehdottomasti ollut Nobel Nightcapin pääbaarimestarin tehtävät 2009-2011. Toki myös tiettyjen tuotteiden luominen, kuten NSL Gin, Xante Dark Chocolate ja miksei myös Koskenkorva Sata, joiden kaikkien kehityksessä olen saanut kunnian olla mukana ideoinnista aina tuotantovaiheeseen saakka, ovat olleet viimeisimpiä uskomattomia tilaisuuksia työn saralla. 

Q: Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

A: Jotain oli keksittävä henkensä pitimiksi ja kaveri suositteli minua Sports Academyn ravintolapäällikölle. Sillä sain ekan tilaisuuteni. Vuonna 2005 sain baarimestarin eat:sta paperit. 

Q: Minkälainen on lempibaarisi?

A: Minun heikko kohtani on aina ollut tasokkaiden hotellien baarit. Toisaalta pienet, kotoisat cocktailbaarit, joiden henkilökunta todella osaa asiansa, eikä pelkästään drinkkien teossa, ovat myös erittäin lähellä sydäntäni. 

Q: Mikä tai minkalainen on lempicocktailisi?

A: Rakastan isoja makuja sekä kerroksia juomissa. Sazerac, Mint Julep, Manhattan ja Old Fashioned käyvät tiukkaa kamppailua lempicocktailini asemasta. 

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Petri Eskola Sportissa, opetti ensimmäiset askeleet baarityöstä ja olimme hyviä ystäviä pitkään, Jan Nyrhinen ja Vesa ”Vesseli”  Ladyssa opettivat oikeasti tekemään juomia, vauhdilla ja näyttävästi. Teijo Rintoo ja Juha Haavisto American Barissa opettivat sitten oikeastaan kaiken uudestaan, tyylikkäämmin, tarkemmin ja viimeistellymmin. Tässä työssä taas en olisi mitään ilman Antti Valtasta, joka on valmentamisen ja kaiken sosiaalisen kanssakäymisen todellinen velho. 

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Joka kerta kun näen tehneeni jonkun päivästä paremman tai vaikuttaneeni jonkun tekemiseen positiivisesti olen saavuttanut sen mitä haluan saavuttaa. 

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Uskon vastuullisuuden ja kestävän toiminnan lisääntyvän ja muuttuvan elinehdoksi, lisäksi uskon palvelun laadun ja vieraan uniikin kokemuksen nousevan  kannattavan toiminnan keskiöön. Uskon myös perinteisten ravintolatoiminnan mallien tilalle syntyvän uudenlaisia tapoja toteuttaa ravintolapalveluja. Tämä suuntaus näkyy jo, mutta toistaiseksi vielä aika varovaisina muutoksina. Kun rohkeus ja innovatiivisuus lisääntyvät, uskon, että tulemme näkemään mullistavia asioita. 

Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

A: Kestävä kehitys, kierrättäminen, lähituotteet, käsintehdyt pientuotteet, läpinäkyvyys ja rehellisyys.

Jatkossa entistä enemmän äärimmäiset elämykset, itse/yhdessä tekeminen (ravintolassa liittyen ruoan tai juoman valmistukseen), omien raaka-aineiden tuominen lisäksi, personoidut valikoimat/oma kädenjälki, väreillä ja visuaalisuudella leikkiminen, ”vanhan ajan hauskanpito”...

Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

A: Joustavuus, kestävyys (henkinen&fyysinen), positiivisuus ja kyky reflektointiin sekä sen kautta hyväksyntään (sekä ihmisten että tilanteiden), luotettavuus, uteliaisuus, esiintymiskyky ja -halu, vahva empatiakyky sekä kilpailuvietti (halu olla parempi kuin muut).

Q: Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit? 

A: Kun aloitat ravintolatyön, aloita samalla liikunnallinen harrastus. Mieluiten sellainen, missä joudut oikeasti hikoilemaan ja haastamaan itsesi, ehkä jopa useampi. Jotain mikä kiehtoo sinua ja mistä voit todella nauttia. Juhli ja ole sosiaalinen, mutta älä koko ajan. Päätä, että juhlimiselle on tietty raja. Syö ja nuku hyvin. Pidä huolta itsestäsi. 

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta? 

A: Parhaat hetket American Barissa. Sikarin tuoksu töihin tullessa. Onnesta ja ällistyksestä soikeat asiakkaat. Seesteiset hetket työvuoron jälkeen.

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Siitä, että olen oppinut mitä hyvä elämä tarkoittaa, jotta osaan etsiä ja ylläpitää sitä ja toisaalta mitä paha elämä tarkoittaa, jotta osaan välttää sitä. Vahvuudesta ja sopeutumiskyvystä. Nopeasta reagointikyvystä. Kaikesta siitä ilosta, onnesta, ystävyydestä ja rakkaudesta mitä se on tarjonnut. 

Q: Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?

A: Ilon tuottamisesta. Maailman parantamisesta juoma ja vieras kerrallaan. Uskomattomista saavutuksen kokemuksista, kunnioituksesta, ystävyydestä, hyvästä ruoasta ja juomasta.