Tiskillä Q&A - Linnea Stenberg

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Linnea Stenberg

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Linnea Stenberg

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Linnea Stenberg

Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Olen Linnea Stenberg, asun Helsingissä mutta kotoisin Granista (Kauniainen)

Q: Kerro itsestäsi lyhyesti?

A: Olen yksinkertaisesti sanottuna luovan kaaoksen lopputulos. Puhun paljon ja koko ajan, syön myös aivan liian paljon karkkia. Rakastan vermuttia ja sherryä, ja teen juomia huumorilla.

Q: Kuinka kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Olen ollut baarialalla vuodesta 2015, mutta tällä alalla tavalla tai toisella yli kymmenen vuotta. Tällä hetkellä työskentelen Liberty or Death:issä.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

A: Tärkeimpiä työpaikkoja ovat Singaporen 28HKS vuosina 2017-18 ja Liberty or death viime vuodesta lähtien. Olen oppinut molemmista hyvin paljon ja molemmat paikat ovat kehittäneet minua ihmisenä sekä edistänyt uraani merkittävästi.

Q: Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

A: Päädyin alalle vähän vahingossa. Muutimme mieheni kanssa Singaporeen 2015, juuri sen jälkeen että olin päättänyt aloittaa opiskelun. Singaporessa päädyin Proof & co:lle töihin ja sain heiltä maailman luokan koulutuksen tähän ammattiin. Koulu jäi käymättä mutta löysin intohimoni tätä alaa kohti enkä vaihtaisi elämän-polkuani mihinkään.

Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon? Entä työntekoon? Miksi?

A: Lempibaarini on tunnelmallinen mutta rento, siellä soi hyvä musiikki ja juomat ovat laadukkaita. Iso plussa on myös laaja sherry ja vermutti valikoima.  Hyvin saman tyyppinen kuin nykyinen työpaikkani.
Tykkään työskennellä paikassa missä on aikaa jutella vieraiden kanssa sekä tarjoilla korkealaatuisia juomia. Asiakaspalvelu on minulle sydän asia ja hyvin suuri syy miksi viihdyn niin hyvin työssäni.

Q: Mikä on lempicocktailisi juoda/tehdä? Tai mistä tykkäät juuri tällä hetkellä, joku tietty raaka-aine, tekotapa?

A: Rakastan tuoreita raaka-aineita, ja pyrin olemaan niin kausiluonteinen kuin mahdollista juomien teossa. Minulle tulee yleensä joku tietynlainen vaihe, esimerkiksi syksyllä oli sininen vaihe, ja silloin pyörin yleensä sen yhden idean ympärillä jonkun aikaa kunnes löydän jonkun toisen dorkan aiheen mistä innostun. Viime aikoina jäämurskasta on tullut intohimoni. Jos itse juon cocktaileja juon joko luotto juomaani vermutti-soodaa tai jotain missä makuyhdistelmä kiehtoo minua, kuitenkin pääsääntöisesti raikkaammasta päästä olevia juomia.

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Minulla on ollut, ja on, hyvin monta mentoria urani aikana. Olen siinä mielessä ollut hyvin onnekas. Zedenek Kastanek avasi minulle ovet cocktailien maailmaan, ja Peter Chua, Zac de Git ja Joe Alessandroni opettivat minulle kaiken alkuaikoina, joten olen heille ikuisesti kiitollinen opetuksistaan. Mimi Lorandova toimi minulle esimerkkinä siitä miten tällä alalla voi menestyä olematta “yksi äijistä” baarin takana.  Tuomo Itäsalolta opin miten hyödyntää tiimini osaamista ja myös että pomona oleminen tarkoittaa välittämistä. Julia Kokille ja Antti Kuituselle olen myös äärettömän kiitollinen siitä että uskalsivat antaa minulle melko vapaat kädet Libertyssä vuosi sitten.  Mutta mieheni Mauricio Allende on kuitenkin se jonka kanssa pyöritän kaikki hullut ideani, liittyipä sitten juomiin, raaka-aineisiin tai tiimin johtamiseen, häneltä saan aina neuvoa ja tukea enkä olisi siinä missä olen tänään ilman häntä.

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Haluaisin toteuttaa kaikki hullut projektit mistä unelmoin. Nämä vaihtuvat melko usein, mutta toiveena on projekti missä pääsisi kokeilemaan oman luovuuteni rajoja. Haluaisin myös saada positiivisen vaikutuksen aikaiseksi alallemme. Unelmoin myös siitä että kaikki minun tiiminjäsenet menestyisivät mahdollisimman paljon, ja että ottavat sen minkä olen pystynyt heille opettamaan ja tekevät sillä vielä siisteimpiä asioita!

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Toivon että ollaan menossa suuntaan jossa meidän ammattia lähestytään samalla tavalla kuin esim. toimistoduunia. Tarkoitan tällä sitä että alaa otetaan vakavasti, ja varsinkin että otamme itse alan vakavasti. Osaamista pitää kehittää ja kunnioittaa, tekniikkaa hiota jatkuvasti ja hyvinvoinnista pitää välittää. Toivon myös että useampi unelmoisi baarimestarina olemisesta, eikä vaan näkisi sitä ponnahduslautana johonkin toiseen ammattiin

Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

A: Tällä hetkellä minimalismi tuntuu olevan trendikkäin tapa tehdä juomia. Itse olen yksinkertaisen makuyhdistelmän ja esillepanon suuri fani joten toivon että tämä jatkuu.

Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

A: Positiivinen ja iloinen asenne on aina hyvä lähtökohta. Ihmisistä pitäisi tykätä ja oppimista pitäisi rakastaa. Nöyryys on kaiken A ja O.

Q: Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit?

A: Nauti hetkestä ja pysähdy välillä miettimään. Meillä on tällä alalla niin paljon mahtavia kohtaamisia ja hetkiä että välillä on vaikeaa tajuta tilanteessa miten siisti juuri tämä hetki on. Luovu myös turhasta stressistä, se ei auta sinua ollenkaan. Hengitä ja tee töitä ahkerasti, kysy myös enemmän kysymyksiä.

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

A: Niitä on aivan liian monta! Tämä ala on opettanut minua niin monella tavalla eri alueilla elämässä. Olen oppinut johtamisen haasteista, tiimi-työskentelyn tärkeydestä ja luomisen ilosta. Tällä alalla emme ole mitään ilman meidän tiimiä ja ne hetket jolloin toimimme tiimin kanssa saumattomasti ovat täyttä kultaa. Myös loputon shamppanja pariisilaisella kattoterassilla tanssien rakkaan ystävän kanssa, tai juomien nosto auringonlaskussa hiekkarannalla Malediiveillä ovat hyviä muistoja.

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Olen kiitollinen hyvin monesta asiasta. Yksi parhaimmista on kuitenkin hetki jolloin sain BCA palkinnon käteeni Tukholmassa kuukausi sitten. Tunsin niin vallattoman suurta kiitollisuutta suomen baari-skeneä kohtaan, ja se määrä rakkautta mitä palkinto on tuonut mukanaan on ollut huikeaa. Kiitos vielä kerran siitä <3

Q: Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?

A: Olen saanut mahdollisuuden matkustaa paljon, maistanut mitä huikeimpia asioita ja tavannut ihanimmat ihmiset. Mitä muuta voi omalta alalta toivoakaan?

Kuva: Tomi Törmänen