Tiskillä Q&A - Liisa Lindroos

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Liisa Lindroos

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Liisa Lindroos

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Liisa Lindroos


Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Olen Liisa Lindroos, Salosta kotoisin oleva mimmi. Viime vuodet olen vaikuttanut Tampereella, mutta olen muuttamassa Helsinkiin syksyn aikana.


Q: Kerro itsestäsi lyhyesti?

A: Olen 25-vuotias kunnianhimoinen, innovatiivinen ja sosiaalinen baarimestari Tampereelta. Kuvailisin itseäni leppoisaksi vesseliksi, joka viihtyy sosiaalisissa tilanteissa ja nauttii rauhallisista metsäretkistä. Intohimoja cocktailien lisäksi ovat luonto, elokuvat ja musiikki. Koirat on myös best.


Q: Kuinka kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Ravintola-alalla olen ollut jo vuodesta 2010 asti ja kokemusta on kertynytkin muun muassa kahviloista, yökerhoista, lounasravintoloista, ruokaravintoloista ja baareista. Rinkkien ravistelu on ollut viimeiset 5 vuotta se oma juttu ja työskentelen nykyään Saunaravintola Kuumassa.


Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

A: Ensimmäinen kosketukseni yökerhomaailmaan oli silmiä avaava kokemus. Täytettyäni 18 vuotta pääsin heti salolaisen Rikala Bar & Grillin yökerhon puolelle tykittämään sitä hyvää. Pidin nopeasta työtahdista, musiikin pauheesta ja rennosta meiningistä. Huomasin heti, että baarin takana tunnen olevani omaitseni.

Kun valmistuin lukiosta, pidin välivuoden ja muutin Turkuun. Jatkoin edelleen ravintola-alalla työskentelyä. Viihdyin alalla, joten päätin jäädä alalle. Hain Tamkiin restonomilinjalle ja pääsinkin sisään. Tamkin kautta kasvatin verkostoja alalla ja sain paljon uusia ystäviä alalta. Koulun kautta löysin myös cocktailit. Harjoittelun kautta päätin kokeilla jotain uutta, joten menin harjoitteluun sen ajan ainoaan cocktail-baariin, Minibaariin. Parin kuukautta koulutusta, cocktaileja, ysäriräppiä ja rentoa meininkiä - I was sold. Siitä lähtien oon ravistellu menemään aina kun on ollut mahdollista.

Valmistumisen jälkeen pääsin vuoropäälliköksi Saunaravintola Kuumaan. Olin vastuussa baaritoiminnasta ja erityisesti cocktail-tuotteestamme. Ensimmäistä kertaa juomatuotteen suunnittelu oli minun vastuulla. Sain hyvät puitteet toteuttaa omaa visiota ja kokeilemaan uusia juttuja. Koin onnistumisia ja epäonnistumisiakin, mutta ennen kaikkea opin lisää uutta.

Unohtumattomin ja merkittävin käännekohta alallani oli Suomen edustaminen World Class -kilpailussa. Olin jo tovin ollut kiinnostunut kilpailemisesta ja lähetinkin 2 reseptiä tunnettuihin kilpailuihin pääsemättä kuitenkaan sen pidemmälle. Keväällä 2019 kaikki kuitenkin muuttui, kun hain Diageon World Class -kilpailuun lähettämällä reseptin. Seurasin livestreamia, kun World Classin Suomen finaalistit julkaistiin. Ennen viimeisen finalistin julkaisua olin jo hieman hermostunut, kunnes tättärää oma nimi julkistettiin. Innoissani mietin, nyt mennään  - go hard or go home. Ensimmäiset kilpailut edessä ja isoin tavoite oli olla oma itseni. Se riittää, mihin se riittää.

Kovaa treeniä, itkua ja iloa oli tuo puolivuotinen täynnä, kun Suomen finaalin jälkeen selviydyin Pohjois-Euroopan finaalin kautta globaaliin finaaliin. Globaali finaali huipentui intensiiviseen viikkoon, joka sisälsi 6 haastetta, 3 kaupunkia, 2 maata, tislaamovierailuja ja reilu 50 baarimestaria ympäri maailmaa. Omat taidot eivät riittäneet finaalikierrokselle, mutta olin voittanut jo tärkeimmän eli itseni. Olin tyytyväinen kaikkiin vetoihini enkä usko, että paremmin olisin siinä hetkessä voinut vetääkkään. Kehityin tuon puolen vuoden aikana baarimestarina erittäin paljon ja opin todella paljon uutta. Sain myös uuden globaalin perheen ja uusia ystäviä myös Suomen rajojen sisältä. Kokemus oli sanoin kuvailematon.


Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon? Entä työntekoon? Miksi?

A: Vapaalla viihdyn paikoissa, jossa on rento meininki. Yleensä käyn pubeissa, jossa voi leppoisasti pelata vaikka lautapelejä. Cocktail-baareilta taas haen elämyksellisyyttä ja innovatiivisuutta. Työpaikassa pätee sama sääntö rentouteen. Paikassa tulee pystyä olemaan oma itsensä ja vähän jopa hassuttelemaan. Olenhan aika vesseli. Olen myös todella luova, joten viihdyn paikassa, jossa pystyy testailemaan uusia juttuja ja toteuttamaan itseään.


Q: Mikä on lempicocktailisi juoda/tehdä? Tai mistä tykkäät juuri tällä hetkellä, joku tietty raaka-aine, tekotapa?

A: Yleisesti ottaen pidän juomista joissa on mielenkiintoisia raaka-aineita tai yllättäviä komponentteja. Suomalaiset raaka-aineet ovat aina olleet tärkeitä minulle, joten ne näkyvät juomissani ja juomavalinnoissani. Jos klassisella linjalla mennään valitsen Daiquirin tai Whiskey sourin. Niillä harvemmin voi mennä vikaan.


Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Minulla ei koskaan ole ollut suoranaista mentoria, vaan olen seurannut ja yrittänyt oppia niiltä, jotka ovat olleet vaikutuspiirissäni sillä hetkellä. Tampereella olen seurannut meidän omia alan ammattilaisia. Viime aikoina taas olen oppinut paljon Kuuman kokeilta. Heidän tekniikat ja ajatukset ovat antaneet minulle paljon uusia ideoita, joita toteuttaa. Koska kannustan ja edustan mimmienergiaa, seuraan myös alan suurimpia naisvaikuttajia kuten Monica Bergiä ja Julie Reineriä. Naisissa on voimaa!


Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Olen pitkään haaveillut omasta cocktail-baarista. Tavoitteenani on joskus avata paikka, joka tarjoilee laadukkaita juomia rennossa ja helposti lähestyttävässä ympäristössä. Jokainen meistä varmaan haluaa myös nimeä itselleen. Toivon, että pystyn luomaan itsestäni brändin tällä alalla.


Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Palvelu ja elämykset ovat entistä hallitsevampi osa ravintola-alaa. Ammattitaito ja raaka-aineiden ymmärtäminen lisääntyy ja yleistyy ammattilaisten kesken, joten se miten erottuu muista tai miten kohtelee asiakasta on olennaisin tekijä ravintola-alalla. Keskinkertainen tuote on helpompi antaa anteeksi, jos palvelu on tikissä. Toivoisinkin, että tulevaisuudessa asiakkaat osaisivat vaatia ja haastaa alaa entisestään. Asiakkaiden tietoisuus ja kokemukset pakottavat alan ammattilaisia viemään juomatuotteensa ja palvelunsa entistäkin pidemmälle.


Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

A: Kestävä kehitys, käsityöläisyys ja paikallisuus ovat pitkään olleet trendejä ravintola-alalla. Päivä päivältä nämä näkyvät myös baarien toiminnassa, mikä on aivan mahtavaa. Luulenkin, että tulevaisuudessa tehdään enemmän itse esimerkiksi alkoholeja paikallisista raaka-aineista ja hävikistä.


Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

A: Asiakaspalveluasenne niin töissä kuin vapaallakin. Asiakkaan ymmärtäminen on tärkein asia alalla pärjäämiseen. Sama pätee vapaallakin. Ystävällisyys, avoin mieli ja halu kasvattaa verkostoja - niillä pääsee pitkälle.


Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

A: World Class on upeimpia kokemuksia, mitä olen saanut kokea ravintola-alan kautta. Muuten kaikki työpäivät, niin huonot kuin hyvätkin. Yhdessä työyhteisön kanssa ollaan saatu nauraa, itkeä ja onnistua. Niistä koostuu ne parhaat muistot.


Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Ravintola-alan kautta olen pystynyt kehittämään itseäni monellakin osa-alueella; ongelmanratkaisua, pitkähermoisuutta, innovatiivisuutta ja tehokkuutta. Taitoja, joita tarvitsee arkielämässä työn ulkopuolellakin. Lisäksi verkostot, ystävät ja ihmiset, joita on saanut tavata työn kautta. Tulee kotoisa olo, kun tuttuja löytyy lähes mistä ravintolasta vain.