Tiskillä Q&A - Juho Pajunen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Juho Pajunen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Juho Pajunen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Juho Pajunen

Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Olen Juho Pajunen, syntynyt Helsingin Laajasalossa, nykyään asustelen Kalliossa.

Q: Kerro itsestäsi lyhyesti?

A: Olen kolmekymppinen nuorehko yrittäjä, joka rakastaa ruoanlaittoa, syömistä, urheilua ja penkkiurheilua. Lisäksi tietysti intohimoon kuuluu cocktailit, alkoholit ja kaikki uudet jännittävät projektit rafla-alan ympärillä.

Q: Kuinka kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Olen ollut alalla varmaankin noin 5-7 vuotta, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Tällä hetkellä työskentelen päätoimisesti BarBäk Imports Oy:n pyörittäjänä, satunnaisesti Son Of A Punchilla ja pikkuisen Helsinki Drink Festivalille. On hyvä olla monta rautaa tulessa niin pysyy mieli virkeänä.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

A: Oppini ravintola-alaan olen saanut Ravintola Uunisaaresta, missä sai mukavasti tehdä kaikkea mitä alaan kuuluu, pullan paistamisesta Dry Martineihin ja lautasten kantamisesta saunan siivoamiseen. Hommiin kuului kaikkea mitä voi tilausravintolalta odottaa. Lisäksi käännekohtiin lukeutuu vuoden 2008 asepalvelus ja tutustuminen Mika Koivulaan, Niko Koskimieheen, Sami Benamediin ja Joel Ristekallioon. Kovia ravintola-alan tyyppejä itse kukin.

Q: Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

A: Alalle päädyin varmaankin osittain vahingossa, edellä mainittujen nimien suosiollisella avustuksella. Koulutusta ei ole alalta.

Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon?

A: Lempibaari, jossa viettää iltaa riippuu ihan siitä, minkälainen ilta on. Jos on puku päällä ja joku juhlailta, mukavinta on aloittaa se tyylikkäästi Dry Martinilla Kämpissä tai vaikka Palacessa. Normaalisti kuitenkin viihdyn cocktailbaareissa, joissa palvelu on rentoa, asiantuntevaa ja tunnelma hiukan hämyisä. Tämmöisistä mainittakoon Barcelonan Collage Bar ja Pariisin PCC (Prescription Cocktail Club).

Q: Entä työntekoon?

A: Duunia tykkään tehdä kaikenlaisissa ympäristöissä. Välillä Trillby & Chadwickissa kauluspaidassa vähän tiukemmassa hihnassa ja välillä lippis väärin päin Liberty or Deathissä heittämässä vapaammin huonoa huulta.

Q: Mikä on lempijuomasi?

A: Eniten tykkään juoda Dry Martineita, Negroneita ja Gin & Toniceja. Töiden jälkeen usein maistuu pieni olut ja joku italialainen amaro tai jenkkiviski.

Q: Entä tekotapa tai raaka-aine?

A: Lempi raaka-aine taitaa olla gin ja tekotapa hämmennys, siinä on klassista kauneutta ja se vaatii tarkkuutta, jotta juomasta tulee täydellinen.

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Tärkein vaikuttaja on ollut Mika Koivula. Hänen tyyliään on tullut katsottua monta vuotta tiskin toiselta puolen ja lukuisia upeita keskusteluita on tullut käytyä alasta, sen edistämisestä, sen varjopuolista, hyvistä puolista sekä ihan kaikesta muusta maan ja taivaan välillä.

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Haluaisin olla mukana tekemässä Suomesta uskottavaa cocktailmaata kansainvälisestä näkökulmasta. Lisäksi toivon, että Helsinki Drink Festival vakiinnuttaa paikkansa Suomen messukentällä cocktailien edustajana. Maahantuontiin liittyen, haluaisin tuoda hyviä tuotteita ja juttuja nykyisille ja tuleville baarimestareille.

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Oma ikäpolveni alkaa pikkuhiljaa havahtumaan siihen, että ravintola-ala ja baarimestaruus voi olla kokonainen työura, eikä vain läpimenovaihe. Tämä vaikuttaa koko alaan siten, että duunarit tekee työnsä tietyllä vakavuudella ja ammattiylpeydellä. Uskon ja toivon, että pienet ns. yksityisomisteiset baarit ja cocktailpaikat jatkavat nousuaan, eikä ainoana vaihtoehtona ole isot ketjut. Toivon, että tämä ilmiö valtaa myös pienemmät paikkakunnat!

Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

A: Tällä hetkellä ”zero waste” ja lähituotanto ovat trendikkäitä, ja hyvä niin! Alkoholeista trendinä on viime vuodet ollut eritoten ginit. Uskon, että seuraamme trendeissä edelleen Lontoota, New Yorkia ja muita edelläkävijäkaupunkeja. Seuraavien trendien veikkaaminen on vaikeaa, jos sen tietäisin niin olisin jo miljonääri! Voisin uskoa, että cocktaileja aletaan tekemään enemmän ja paremmin kotona, joka vaatii taas baareilta sitä, että heidän pitää alkaa keskittymään entistä enemmän wow-efektin luomiseen. Myöskin ensi kesän terasseilla varmasti nähdään uusia spritzejä ja low abv -cocktaileja.

Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

A: Halu tehdä asiakkaan päivästä parempi. Se on ehkä tärkein. Lisäksi rehellisyys ja muuntautumiskyky. Ala on myös aika raju, eli pitää olla paksunahkainen.

Q: Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit?

A: Suunnitelma oman uran varalle kannattaa ehdottomasti tehdä, ja tehdä tosissaan töitä suunnitelman toteuttamiseksi. Suunnitelma toki voi ja saa muuttua matkan varrella, mutta koko ajan kannattaa olla joku päämäärä, mitä kohti menee.

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

A: Parhaita muistoja on varmaan reissut, joita ala on mahdollistanut. Vieraanvaraisuus, jota muilta alan ihmisiltä ympäri maapalloa saa, on upeaa. Toinen mikä on parasta, on se hetki lauantai-illan jälkeen, kun baari on mennyt kiinni, siivoukset saatu tehtyä ja voi istahtaa työkavereiden kanssa pöydän ääreen, rentoutua ja reduttaa ilta kasaan.

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Olen saanut ravintola-alalta paljon: on tullut ystäviä, kavereita, kullanarvoisia kontakteja, sekä upeita cocktaileja ja ruokaelämyksiä. Kiitollinen olen myös kaikesta opista mitä olen vuosien varrella saanut. Tärkeimpänä tietysti kihlattuni, jonka olen tavannut työn merkeissä.

Q: Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?

A: Olen nauttinut mahtavasta vieraanvaraisuudesta minne ikinä menenkään. Tämä ala pitää yhtä globaalisti ja aina jossain päin maailmaa on joku, joka on valmis auttamaan. Lisäksi muutamat cocktailit on tullut nautittua….