Tiskillä Q&A - Juha Riepula

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Juha Riepula

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Juha Riepula

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Juha Riepula


Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Terveiset Saariselältä! Nimeni on Juha (Jussi) Riepula ja olen syntynyt Pudasjärvellä, olen nyt asunut 38vuotta Lapissa Saariselällä ja lokakuun alusta muuttanut Ivaloon asumaan.

Q: Kerro itsestäsi lyhyesti?

Olen palvellut suomalaisissa rauhanturvajoukoissa n.5vuotta jonka jälkeen vuonna 1984 tulin kalastuslomille Lappiin ja tässä on nyt kalasteltu ja tehty töitä noin 38 vuotta.

Q: Kuinka kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

Olen työskennellyt koko pitkän elämäni ravintola-alalla. Aloitin 14-vuotiaana eli noin 46 vuotta yhteensä. Nyt työskentelen Hotelli Ivalossa Baarimestarina ja tarjoilijana.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

Tärkeimpiä työpaikkoja urallani on ollut siskon kanssa oma ravintola Pirkon-Pirtti Saariselällä 7 vuotta, myöskin Hotelli Laanihovi ja tietysti Saariselän Panimo ovat lähellä sydäntäni.

Q: Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

Olen työskennelyt sesonkien mukaan Hangosta-Nuorgamiin. Olen 14vuotiaasta asti tiennyt, että minä olen asiakaspalvelija. Kävin koulut molemmille puolille sekä keittiömestari että tarjoilija. Baarin puolelle siirryin noin 30vuotta sitten.

Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon? Entä työntekoon? Miksi?

Lempibaarini on sama työtekoon ja vapaaaikaan eli Pubi-tyyppiset paikat. Harrastan Dartsia ja Biljardia. Tykkään myös käydä tanssiravintoloissa, jos kohdalle sattuu. Työn puolesta pubi tai panimo-tyyppinen ravintola on kiva, koska voi olla todella avoin asiakkaille ja antaa kaikkensa rentoon palveluun.

Q: Mikä on lempicocktailisi juoda/tehdä? Tai mistä tykkäät juuri tällä hetkellä, joku tietty raaka-aine, tekotapa?

Lempijuomani on tietysti kovan illan jälkeen nelosolut, mutta kesäisin tykkään nauttia Margariittoja ja marjashotteja. Kahvidrinkit on mainioita. Tykkään myydä ja tehdä niitä ja ajan salliessa myös liekittämällä. Nyt kun pohjoisessa ollaan niin marjoista ja soseista on aina kiva tehdä ja kokeilla uutta.

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

Varsinaista mentoria en pysty mainitsemaan, mutta tietysti nyt vanhempana on hienoa seurata nuorempia ammattilaisia esim.Petri Laukkasta ja Rane Tiaista ja keskustella uusimmista tuulista. Siitä vanhakin saa uutta virtaa kovasti.

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

Mitä vielä haluaisin saavuttaa, niin kyllä se on aina vaan lisää asiakaspalvelua, että annetaan parasta osaamista sekä ulkolaisille että kotimaisille matkailijoille. Pyrkimyksenä, että EI sana kielettäisiin asiakaspalvelussa, (ei saa, ei onnistu, ei pöytiintarjoilua yms)

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

Täältä pohjoisesta katsottuna näyttäisi alan suuntaus menevän kevyempiin ruokiin ja miedompiin juomiin, jonka vuoksi uskon coktailien lähtevän uuteen nousuun. Niitä on kiva tehdä ja myydä.


Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

Kyllähän kierättäminen ja ilmasto asiat ovat kovassa nousussa myös meidän alalla. Muovit pois, pahvit ja paperit tilalle yms.


Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

Alalla pärjäämiseksi on kuunneltava asiakasta entistä enempi ja pystyä tarjoamaan uusia asioita entistä enemmän. Esim aktiviteetit ja majoituksessakaan ei kaikille riitä perus hotellihuone. Samoin ruuassa ja juomissa pitää pysyä ajan hengessä eikä myöskään saa unohtaa perinteitä.

Q: Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit?

Jos olisin uudestaan 20-vuotias, niin panostaisin uusiin kieliin koska asiakaskunta on laajennut valtaisasti.

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

Voi, muistoja olisi paljonkin ja hauskojakin, kun verrataan 80-ja 90- ja 2000-lukua niin aina sattuu, tapahtuu ja tapaa erilaisia ihmisiä ja tyyli muuttuu.

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

Kyllä lapsiasiakkaat ovat parhaita, niiltä tulee rehellinen palaute

Q: Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?

Kuten alussa mainitsin, olen aina työskennellyt ravintola-alalla, enkä oikeestaan päivääkään vaihtaisi pois. Jokainen päivä on erilainen, asiakkaat erilaisia ja kansallisuudet vaihtuvat

Hauskaa päivää teille, minä lähden töihin.

Terveisin Juha (jussi) Riepula


Kuva: Kuva Aromi-lehti / Juha Kauppinen