Tiskillä Q&A - Emmi Peltonen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Emmi Peltonen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Emmi Peltonen

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Emmi Peltonen


Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Olen Emmi Peltonen, 27-vuotias. Olen asunut Lohjalla kohta kuusi vuotta, olen kotoisin Harjavallasta, Satakunnasta.

Q: Kerro itsestäsi lyhyesti?

A: Olen viisilapsisen perheen keskimmäinen lapsi, harrastanut musiikkia koko ikäni ja peruspositiivinen maalaistyttö.

Q: Kuinka kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Olen ollut ravintola-alalla vuodesta 2014 ja nykyään työskentelen baarimestarina Kirkkonummella Långvik Congress&Wellness hotellissa.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

A: Tärkein työpaikkani on ehdottomasti tämä nykyinen työpaikkani, olen saanut hyvin vapaat kädet työhöni ja pystynyt päästämään luovuuteni kunnolla valloilleen. Tärkein käännekohta oli se, kun pääsin nykyiseen työpaikkaani töihin tuttavan kautta vuonna 2017 ja oikeasti etenemään urallani.

Q: Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

A: Harjavallassa asuessani olin töissä kaupungin ainoalla autogrillillä ja suoritin siellä oppisopimuksella kaksi tutkintoa, myyjän- ja merkonomin ammattitutkinnot. Jossain vaiheessa tein päätöksen että haluan muuttaa pois Satakunnasta ja nähdä muitakin maisemia. Suunnalla tai kaupungilla ei niinkään ollut väliä. Siskoni asui tuolloin Lohjalla ja pääsin hänen luokseen asumaan. Sain töitä tarjoilijana Lohjan amarillosta, mistä urani alkoi. Amarillossa kerkesin olemaan 1,5 vuotta töissä kunnes vanha rakennus jossa amarillo sijaitsi, purettiin. Tein hetken Hesburgerissa töitä, kunnes Lohjalle avattiin uusi ravintola, Happy Joe’s restaurant ja samaan yhteyteen yökerho Monaco. Siellä työskentelin tarjoilijana ja baarimikkona 1,5 vuotta ja suoritin tarjoilijan ammattitutkinnon oppisopimuksella. Kun tapahtui omistajanvaihdos, päätin ruveta katsomaan muita töitä. Eräs tuttavani ehdotti Långvikin hotellia jossa hän itsekin teki töitä. Sinne pääsin ja aluksi tein tarjoilijan töitä mutta aika nopeasti aloin enemmän ja enemmän kiinnostua baarissa työskentelystä. Suoritin baarimestarin erikoisammattitutkinnon oppisopimuksella vuonna 2018 ja minut valittiin myös samana vuonna vuoden oppisopimusopiskelijaksi.

Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon? Entä työntekoon? Miksi?

A: Minulla ei ole tiettyä lempibaaria illanviettoon, mikä tahansa mistä saa laadukkaita cocktaileja käy. Helsingissä sijaitseva Chihuahua Julep on yksi lemppareista tällä hetkellä, siellä baarimestareiden ammattitaito ja tietämys juomatuotteista on ihan uskomatonta. Mieluiten työskentelen juuri tässä baarissa missä nykyään olen töissä, olen saanut vastuuta baarista ja melko vapaat kädet esim cocktaillistojen tekoon.  

Q: Mikä on lempicocktailisi juoda/tehdä? Tai mistä tykkäät juuri tällä hetkellä, joku tietty raaka-aine, tekotapa?

A: Lempicocktailini sekä juoda, että tehdä on ehdottomasti viskisour ruisviskistä. Pidän myös monista klassikko cocktaileista ja niiden eri variaatioista. Viski on raaka-aineena kiinnostanut jo kauan ja sheikkaaminen ollut jo pitkään lempi tekotapa.  

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Vuonna 2014 kun menin Lohjan amarilloon töihin, tapasin siellä avomieheni Sumpin. Hän on ollut baarimestari yli 20 vuotta ja hänen ansiostaan kiinnostuin baarityöstä. Muistan edelleen, kun hän opetti minua tekemään ensimmäisen mojitoni ja käteni tärisivät kun jännitti niin paljon 😊 Hänen innostuneisuutensa tätä alaa kohtaan, jatkuva uusien makujen miettiminen ja kehittäminen, ja uskomaton asiakaspalvelunsa innoittivat jo silloin ja innoittavat minua edelleen.  

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Haluaisin seuraavaksi suorittaa esimiehen ammattitutkinnon ja jonain päivänä omistaa oman cocktailbaarin.

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Koko juomakulttuuri on muuttunut jo muutaman vuoden ajan, kova humalahakuinen juominen on mielestäni varsinkin nuorison keskuudessa jäänyt tai jäämässä pois. Panostetaan mieluummin laatuun kuin määrään, asiakkaat ovat valmiita maksamaan hyvin tehdystä laadukkaasta juomasta enemmän. Toivon että tämä muutos pysyisi ja jatkuisi.  

Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

A: Vähä-alkoholiset vaihtoehdot ovat jo jonkin aikaa olleet trendikkäitä. Myös ympäristö asiat, kestävä kehitys ja hiilijalanjälki kiinnostavat sekä asiakkaita, että ravintoloita. Kotimaiset, lähellä tuotetut tuotteet ja varsinkin pienpanimotuotteet ovat myös trendikkäitä. Uskon että nämä asiat jatkavat nousuaan vielä tulevaisuudessakin.

Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

A: Joustavuus, iloisuus, ihmisläheisyys ja kärsivällisyys. Toki myös auttaa jos on itse sopivasti sekaisin 😊  

Q: Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit?

A: Kehottaisin uskomaan itseeni enemmän, uskaltamaan ottaa enemmän riskejä ja tähtäämään korkeammalle.

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

A: Eräät kerrat kun todella pitkän ja rankan työpäivän jälkeen olemme työporukalla jääneet hetkeksi istumaan ja juttelemaan. Kun kaikki ovat yliväsyneitä ja jutut menevät todella oudoiksi ja kaikki vain nauravat vedet silmissä.

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Olen kiitollinen opiskelumahdollisuuksista ja siitä että voi kehittää itseään. Olen tällä alalla saanut opiskella kolme tutkintoa ja aion jatkaa vieläkin.

Q: Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?

A: Erilaisten ihmisten tapaamisesta, sekä asiakkaiden että työkavereiden. Ja siitä, että jokainen päivä on erilainen ja mitä tahansa voi tapahtua.

Kuva: Aromi-lehti / Kari Saaristo