Tiskillä Q&A - Christa Aarnio

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Christa Aarnio

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Christa Aarnio

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A - Christa Aarnio


Q: Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

A: Olen Christa Aarnio, asun Vaasassa jossa olen koko elämäni asunut ja kasvanut.

Q: Kerro itsestäsi lyhyesti?

A: Olen 26 vuotias suomenruotsalainen tyttö, intoa ja vauhtia täynnä. Kaasu pohjassa all the time, ja monta palloa ilmassa samaan aikaan mieluiten.

Q: Kuinka kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

A: Kesällä tulee 4 vuotta täyteen tiskin takana! Tällä hetkellä ravistelen hörppyjä Butcher & Banker:issa.

Q: Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

A: Koen jokaisen työpaikan muovanneet minua baarimikkona, olen tehnyt erilaisia paikkoja ja oppinut jokaisesta jotakin! Olen aloittanut opiskelija-yökerhosta, siirtynyt à la carte ravintolan vuoropäälliköksi, siitä kesäterassille ja nyt palvelupäälliköksi cocktailbaariin. Joten jokaisella osalla on todella iso merkitys, ilman näitä kokemuksia en olisi se baarimikko sekä asiakaspalvelija mikä olen tänään.

Q: Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

A: Ei ole koulutusta, päädyin vähän ”vahingossa” silkasta kiinnostuksesta. Olin DJ’nä 4 vuotta ennen kuin tämä ala alkoi kiinnostamaan ja minut laitettiin yhtäkkiä tiskin taakse pyörimään illaksi. Siitä se sitten vei sydämeni.

Q: Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon? Entä työntekoon? Miksi?

A: Diggaan letkeistä mestoista, missä saa istua ja jubailla frendien kanssa. Mieluiten hiphoppia taustalla ja hyvä cocktaillista jonka voi testata porukalla läpi.

Työnteon puolesta pidän siitä kun saan tarjoilla laadukkaita juomia pöytiin, saan antaa asiakkaalle juuri sen kokemuksen minkä hän haluaa, saan heittää läppää ja asiakas tuntee itsensä enemmän ystäväksi kuin asiakkaaksi. Toisaalta pidän todella paljon myös yökerho-illoista kun tykitetään juomaa ulos kuin viimestä päivää ja musiikki pauhaa.

Aika yö ja päivä-meiningit, mutta samalla best of both worlds.

Q: Mikä on lempicocktailisi juoda/tehdä? Tai mistä tykkäät juuri tällä hetkellä, joku tietty raaka-aine, tekotapa?

A: Oma lemppari on kurkkusour, mieluiten Napuella & Hendrick’sillä tehty. Sourit on oikeestaan ollut mun juttu since day one, ja on vieläkin. Tosin pikkuhiljaa alkaa Negronit maistua ;) Tällä hetkellä sake-pohjaiset kiinnostaa myös.

Q: Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

A: Markus Apuli (Koutsit.fi), ollut läsnä ja jeesannut since day one, on rehellinen mutta opastaa ajattelemaan itse. Piti minulle myös ekan cocktail-koulutuksen.

Mikko Ilves. Aina auttamassa ja tukemassa. Hyvä-sydämisempää ihmistä saa etsiä!

Äitini. Se joka luottaa, kannustaa, tukee ja pitää jalkani maassa. All day every day. Myös esikuvani.

Aatu Ståhlhammar. Parempaa tsempparia ei löydä!!

Minulla on monta ihmistä ympärilläni kenelle tiedän, että voisin soittaa ihan minkälaisen kysymyksen kanssa tahansa, ja siitä olen todella kiitollinen!

Q: Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

A: Haluaisin jonakin päivänä pystyä opettamaan muita tämän alan saloihin. Kun en itse ole käynyt suoranaisesti mitään koulutusta, haluaisin tuoda tätä alaa ”esiin” eri koulutuksin tulevaisuudessa jollain lailla. Oikeastaan juuri nyt en koe että minulla on sen suorempaa ”goalia”, kiinnostavaa nähdä mihkä tämä ala vie. Ehkä yrittäjäksi, BA:ksi, opettajaksi, dunno ☺

Q: Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

A: Koen alan näkyvän paremmin ja paremmin kokoajan, ja menemme siihen suuntaan koko ajan. Toivon enemmän ”avoimuutta”, tarvitsemme tekijöitä, ja niitä saamme vain avaamalla alaa ihmisille. Annetaan mahiksia ja jeesataan eteenpäin.

Q: Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

A: Erityinen paneutuminen raaka-aineisiin, laatuun ja tekotapoihin. Ala kasvaa ja avautuu koko ajan enemmän, tulevaisuus voi tuoda ihan mitä tahansa meille, ja sehän on jännää!

Q: Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

A: Intohimo, kiinnostus, itsevarmuus, ole oma itsesi

Q: Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit?

A: Hengitä, tee, älä stressaa. Et opi kaikkea päivässä, ja se on tarkoituskin. Ei ole kiire yhtään mihinkään. Mene ja tee vaan.

Q: Mikä on paras muistosi ravintola-alalta?

A: Se iso kasa ystäviä mitä on saanut matkan varrella.

Q: Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

A: Ravintola-alasta löysin ”kotini”. Olen kiitollinen työkavereista, temposta, haasteista, mahdollisuuksista ja vaikeista hetkistä. En olisi se ihminen mikä olen tänään, ellen olisi lähtenyt ravintola-alalle. Se muokkaa ihmistä, ja jokainen kasvaa ihmisenä. Ala haastaa, mutta antaa myös yhtä paljon. Me ollaan kovia tyyppejä!

Q: Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?

A: Niinkun aiemmassa, löysin ns. kotini. Ollaan naurettu, itketty, painettu yötä päivää töitä yhdessä. Ja ihan sama missä työpaikassa on ollut, työporukka on aina se mahtavin. Jokainen paikka on oma perheensä, kaikki tehdään yhdessä.

Tällä hetkellä (korona), sitä huomaa todella hyvin kuinka yhtenäinen ravintola-ala on, koko Suomessa, koulutuksia on melkein joka päivä, some:ssa pidetään yhtä ja tsempataan toisiamme, kaupungista riippumatta. Halu auttaa toista on mahtava. Ketään ei jätetä yksin. Tällaista yhtenäisyyttä on todella vaikea löytää mistään.