Tiskillä Perustajat esittelyssä: Mika

Written by
Henu Lahti

Tiskillä Perustajat esittelyssä: Mika

Written by
Henu Lahti

Tiskillä Perustajat esittelyssä: Mika

Written by
Henu Lahti
Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

Nimeni on Mika Koivula ja olen kotoisin Helsingistä. Tällä hetkellä minulla ei ole varsinaista kotiosoitetta, sillä olen häämatkallani kohti Uutta-Seelantia, jonne asetumme vaimoni kanssa seuraavaksi vuodeksi.

Kerro itsestäsi lyhyesti? 

Olen 29-vuotias Son of a Punch Oy:n perustaja, mutta myin osuuteni kyseisestä firmasta marraskuun 2017 päätteeksi. Nautin uusien asioiden oppimisesta ja tiedon jakamisesta. Lyhyesti sanottuna ikuinen kehittyminen on suurin intohimoni. Koitan cocktailnörtteilyn ohella harrastaa valokuvaamista ja syventää oppejani markkinoinnista sosiaalisessa mediassa.

Kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

Aloitin ravintola-alalla vähän yli kymmenen vuotta sitten Ravintola Kaisaniemen terassilla. Ensimmäistä työvuoroani lukuun ottamatta olen työskennellyt baaritiskin takana. Tällä hetkellä olen häämatkallani ja lomailen, mutta Uuteen-Seelantiin saapuessani tulen hakemaan töitä paikallisista cocktailbaareista. Työstän etänä Tiskillä-markkinointia ja lisäksi toimin Helsinki Drink Festivalin työryhmässä konsulttina.

Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?

Tärkeimpiä työpaikkojani ovat olleet Ravintola Teatteri, Kokomo sekä A21. Tuo aika oli minulle se suurin oppimisen nousukausi. Yksi elämäni suurimmista käännekohdista tapahtui kesäkuussa 2011, kun perustimme BarBäk Consulting Oy:n, joka nykyään tunnetaan nimellä Son of a Punch. Tuota koulua kesti 6,5 vuotta, joista lämpimimmät muistoni sijoittuvat Liberty or Deathiin. Suurin käännekohtani on juuri vasta aluillaan ja sen tuloksia ei voi kuin odottaa.

Miten päädyit alalle? Onko sinulla alan koulutusta?

Ravintola-alalta minulla ei ole kuin keskeytynyt restonomitutkinto. Pääsääntöisesti ravintola-alan olen oppinut työtä tekemällä sekä käymällä kaikissa mahdollisissa koulutuksissa, jotka ovat olleet saatavilla.

Alalle päädyin, kun kyllästyin vähittäiskaupassa hyllyttämiseen ja tarvitsin tilitoimiston ohelle jonkun muunkin työn. Olimme lukiolaisina pitäneet baaria erilaisissa kotibileissä, joten päätin kokeilla ihan oikeaa baarityötä. Ei mennyt kauaakaan, kun luukutin irkkukahvia ja lumumbaa Ravintola Kaisaniemen terassilta ilotulituksen SM-kisoja seuraamaan tulleille vieraille. Tajusin, että tämä on minulle luotu ammatti, kun väsyttävän ja rankan armeijaviikon päätteeksi painelin silti intoa täynnä KY Klubille töihin. Armeijan jälkeen aloitinkin Haaga-Heliassa restonomiopinnot.

Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon? Entä työntekoon? Miksi?
Tykkään viettää iltaa rennoissa ja hieman hämyisissä baareissa, joissa nautin klassisia cocktaileja ja taustalla pauhaa menevä jazz tai ysäriräppi. Lempibaaristani saisi myös ruokaa. Onnekseni tämän tyylisiä baareja löytyy lähes joka kaupungista ympäri maailman.

Olen pitkään viihtynyt samanhenkisissä baareissa myös töissä. Tällä hetkellä minua kuitenkin kiinnostaisi työskennellä tasokkaan hotellin baarissa tai ruokaravintolan baarissa, koska ne ovat melko vieraita minulle ja haluaisin oppia sitä palvelutyyliä, josta viiden tähden hotelleissa saa nauttia.

Mikä on lempijuomasi? Tai mistä tykkäät juuri tällä hetkellä, joku tietty raaka-aine, tekotapa? 

Pidän todella paljon vahvoista, alkoholilähtöisistä juomista, kuten klassiset El Presidente, Remember the Maine, Negroni ja Dry Martini.

Tällä hetkellä minua kiinnostaa sherryt ja muut väkevöidyt viinit, sekä viskit. Ihastuin Runarissa erääseen japanilaisesta viskistä, kuivasta vermutista ja kirsikkashrubista tehtyyn cocktailiin, enkä saa sitä pois mielestäni.

Lempitekotapani on jo pitkään ollut hämmentäminen. Mielestäni on todella kaunista, jos saa tehtyä maistuvia cocktaileja vain lusikkaa pyörittämällä.

Kuka/ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

On monia henkilöitä, joita olen seurannut ja jotka ovat minua inspiroineet. Näitä ovat muun muassa Pekka Välitalo ja tämän hetkinen tutkaparini Henu Lahti, joita kävin American Barissa vakoilemassa. Michael Grönfors ja Jyri Pylkkänen raottivat minulle ovea vahvojen cocktailien maailmaan. Lisäksi minua on inspiroinut pitkän linjan cocktailhifistelijä Mikael Karttunen.

Suurimpana mentorina minulle on kuitenkin ollut Timo Siitonen, jonka koulutuksissa tuli ravattua aina kun vain mahdollista. Hän oli se, joka kutsui minut cocktailien maailmaan ja tarjosi opit, joilla aloittaa oma cocktailbaarimestarin urani.

Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

Toivon, että kun urani alkaa olemaan takana ja istun Kämpin baarissa vanhana ukkona nauttimassa Martinia, joku nuori alan tähti voi tulla sanomaan minulle, että olen ollut hänelle mentori ja inspiroinut häntä urallaan eteenpäin.

Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

Uskon, että cocktailkulttuuri tulee leviämään läpi Suomen tuoden mukanaan kaikki muutkin laadukkaat tuotteet ja palvelun. Toivoisin myös, että kaikki ymmärtäisivät voivansa vaikuttaa alamme muutoksiin, onpa kyse sitten työyhteisön tasa-arvosta tai siitä juodaanko omassa kylässä GT:tä enää kahdella jääpalalla.

Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?
Tällä hetkellä tuntuu, että Helsingissä kaikki baarit on tehty lähes samasta muotista. Pieniä eroja löytyy, mutta loppupeleissä ollaan tosi liki. Uskon, että tulevaisuudessa tullaan olemaan rohkeammin erilaisia ja keskittymään suurempaan kokonaisuuteen. Pienintäkin yksityiskohtaa unohtamatta.

Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

Ravintola-alalla pärjäävät parhaiten ne, jotka haluavat olla osana vieraidensa juhlaa. Ole siis avoimin mielin ja nauti siitä, kun näet vieraidesi nauttivan.

Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit? 

Kylmähermoisesti vain täysillä eteenpäin ja tähtää korkealle, koska siellä se oppi on. Pidä pää kylmänä, äläkä anna alamme pimeän puolen viedä sinua mukanaan, joten pidä huolta myös omasta jaksamisesta, kehosta ja mielestä.

Mikä on paras muistosi ravintola-alalta? 

Hyviä muistoja vuosien varrelta on niin monia, etten osaa sanoa mikä olisi paras.

Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

Olen ollut ravintola-alalla lähes koko aikuisikäni, enkä usko että olisin samanlainen ihminen ilman sitä. Olen todella kiitollinen siitä, että saan olla osana tätä kansainvälistä ihmisten verkkoa ja siitä, että minulla on ystäviä ympäri maailman. En usko, että millään muulla alalla olisi vastaavanlaista vieraanvaraisuutta.

Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?
Olen saanut nauttia tuosta maailmanlaajuisesta ystävien verkosta ja sen tuomasta yhtenäisyyden tunteensa sekä sen tuomista eduista. Siitä, kuinka tämän verkoston avulla löytää apua, minne ikinä vain meneekin.