Tiskillä Perustajat esittelyssä: Henu

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Perustajat esittelyssä: Henu

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Perustajat esittelyssä: Henu

Written by
Mika Koivula

Tiskillä Q&A: Henu

Kuka olet? Missä asut ja mistä olet kotoisin?

Henri Lahti, asustelen tällä hetkellä Helsingin Tapaninvainiolla ja olen alunperin Vihdin Otalammelta.

Kerro itsestäsi lyhyesti?

Lähtökohtaisesti näen itseni baarimestarina, vaikka olenkin tehnyt kaikenlaisia projekteja baarimaailmaan liittyen. Olen heikkona koko ravintola-alaan ja ollut sitä jo heti ensi kosketuksesta lähtien. Kotona hoitelen puolitoista vuotiasta tytärtäni. Tämän hetken haasteena onkin yhdistää Tiskillä-projekti, Brand Ambassadorin työ sekä koti.

Kauan olet ollut alalla ja missä työskentelet tällä hetkellä?

Vuosia alalla tulee täyteen 15 kappaletta, ja tällä hetkellä työskentelen Diageo Reserven Brand Ambassadorina. BAna olen ollut nyt kolmisen vuotta.

Mitkä ovat olleet tärkeimmät työpaikkasi tai käännekohdat urallasi? Miksi ja milloin?
Selkeästi tärkein käännös oli, kun menin töihin Tornin American Bariin joskus 2007 hujakoilla.

 Siitä alkoi syventyminen baarimestarin rooliin todenteolla. Myös tämänhetkinen työni on ollut hurja käännekohta ja uuden opin paikka. Toinen on tietenkin Pro Baarimestari -palkinnon saaminen vuonna 2011. Se täytti sen hetken haaveet ja tavoitteet alasta.

Miten päädyit alalle?

Alalle päädyin, kun silloisessa kotipaikassani, Nummelassa, haettiin kassatarjoilijaa. Olin juuri kääntynyt täyteen ikään ja aikaisempi työ siivoojana Prismassa ei napostellut. Eka baari-pomoni Kari heitti mut suoraan syvään päätyyn ja puolituntia ekan työvuoroni alettua seisoin Feenix baarissa yksinäni.

Mikä tai minkälainen on lempibaarisi illanviettoon?
Baarin, jossa voi viettää aikaa pitää omata pari tärkeää ominaisuutta. Tärkeimpänä on hyvä ja rento asiakaspalvelu. Kun se on kunnossa, tulee baarista löytyä lisäksi hyvää juotavaa, sekä mieltä rauhoittava ilmapiiri, valaistus ja musiikki.
Entä työntekoon?

Baari, jossa on mukava tehdä töitä on sellainen, jossa saa ison asiakaspalvelukosketuksen. Hotellin baarit on mun mieleen, koska asiakkaat saattaa tulla useamman kerran viipymisensä aikana, sekä heitä voi auttaa niin monella tapaa.

Mikä on lempicocktailisi? Mikä raaka-aine tai alkoholi tällä hetkellä kiinnostaa?

Pakko sanoa tähän edelleen vanha kunnon Martinez. Muuten tällä hetkellä Single Malt cocktailit kiinnostaa paljon. Olenkin viime aikoina maistellut aika liudan loistavan makuisia Skotti juomia.

Kuka tai ketkä on ollut urasi aikana mentori sinulle, miten ja miksi?

Mika Vitikka opetti paljon omalla esimerkillään, kuinka älykäs ja sosiaalisesti taitava baarimestari voi olla samalla baarin merkityksellisin sekä vaatimattomin henkilö. Se inspiroi minua todella paljon. Samalla opin, mistä tässä työssä on oikeasti kyse. Ei siitä, että saa olla asiakkaidensa yläpuolella ja tehdä näyttäviä temppuja baarin takana, vaan oikeasta omistautumisesta.

Mitä haluaisit saavuttaa urallasi?

Huh, pakko myöntää, että tällä hetkellä en osaa sanoa. Ehkä, että voisi tehdä jotain suurta, josta jäisi alalle merkittävä jälki. Mitä se on, en osaa sanoa.

Mihin suuntaan uskot ravintola-alan menevän? Mitä toivot muutokselta?

Seuraavaksi toivon, että saavutamme pisteen, jossa voin saada hyvän Negronin edes viidestä prosentista suomen A-oikeuden omaavista baareista.

Mikä tällä hetkellä on trendikästä? Minkä uskot olevan tulevaisuudessa trendikästä?

Pitkään elimme maailmassa jossa jokin raaka-aine tai cocktail oli trendikästä. Uskon sen ajan olevan takanapäin ja trendit siirtyy enemmän käsitteelliselle tasolle. Asiakaspalveluun, baarin konseptointiin tai johonkin ideologiaan tullaan keskittymään todennäköisesti enemmän. Jos olisi Wabi Sabi ideologian mukainen baari siellä kävisin taatusti.

Mitä pidät tärkeinä piirteenä ravintola-alalla pärjäämiselle?

Olen nähnyt urani varrella kuinka pienien paikkakuntien baarit kuristaa toisiaan laskemalla oluen hintaa. Se on tuhon tie. Enemmin pitää kilpailla palvelulla ja ennenkaikkea on tärkeää erottua valtavirrasta. Liian moni kylä on täynnä homogeenistä karaoke / yökerho / lounas ravintolaa. Ehkä tärkein piirre on rohkeus.
Jos voisit nyt antaa vinkkejä sille itsellesi, joka vasta aloitteli ravintola-alalla, mitä vinkkejä antaisit? 

Anna palaa täysillä. Hakeudu hyviin paikkoihin veren maku suussa, kunnes lyöt läpi.

Mikä on paras muistosi ravintola-alalta? 

Ehkä juuri tuo Pro Baarimestari -pystin voitto oli huikeinta. Se oli tunteellinen ilta.

Mistä olet kiitollinen ravintola-alalle?

Kaikesta. Se on täyttänyt elämäni uusilla ystävillä ja huikeilla hetkillä. Löysin jopa ihanan vaimoni alalta.

Mistä olet saanut nauttia, kun olet ollut osana ravintola-alaa?

Parasta on laaja ystävien verkko ympäri maailmaa. Se avaa ovia mitä erikoisempiin seikkailuihin. Myös maistamani poikkeukselliset alkoholit ovat olleet parasta. Puhun siis viineistä tai tisleistä joihin ei yksinkertaisesti olisi varaa ilman linkkejä, milloin kehenkin.