The World's 50 Best Bars 2019 numeroina!

Written by
Juho Pajunen

The World's 50 Best Bars 2019 numeroina!

Written by
Juho Pajunen

The World's 50 Best Bars 2019 numeroina!

Written by
Juho Pajunen

50 Best Bars numeroina!


Tämän vuoden 50 parasta baaria on julkistettu eilen 3.10. Lontoossa. Tarkoitukseni on avata numeroin, mitä eilen tapahtui ja miten.

Miten siis maailman 50 parasta saatiin järjestykseen? Valintakomiteassa on 510 äänestäjää. Henkilöt ovat anonyymeja, mutta se tiedetään, että he ovat journalisteja, brand ambassadoreita, baarimestareita, ravintoloitsijoita ja muita vaikuttajia. 150 heistä tulee Euroopasta, 140 Pohjois-Amerikasta, 115 Aasiasta, 40 Etelä-Amerikasta, 35 Lähi-Idästä tai Afrikasta sekä 30 Australaasian alueelta.

Jokainen heistä antaa seitsemän ääntä, joista vähintään kolmen täytyy olla oman asuinmaansa ulkopuolelta. Heidän täytyy olla käynyt äänestämässään baarissa viimeisen 18 kuukauden aikana.


Vertaillaan hiukan vuoden 2018 top100 ja vuoden 2019 top100 -listausta.

Yhteensä sadan parhaan joukkoon pääsi 24 baaria, jotka eivät olleet viime vuoden listalla lainkaan. Korkeimmalle sijalle on ensikertalaisista kivunnut Katana Kitten New Yorkista, joka on löytyy sijalta 14. Suoraan top50-listalle pomppasi peräti 11 baaria.

Yhteensä viime vuoden listalla olleista 32 baaria paransi omaa sijoitusta tähän vuoteen verrattuna. Suurin parannus oli Barcelonalaisella Dr. Stravinskilla, joka nousi viimevuotiselta 90. sijalta peräti sijalle 25.

Peräti 58 baaria huononsi listasijoitustaan viimevuotisesta. Tähän on laskettu myös listalta kokonaan pudonneet. Suurimpana yllätysputoajana oli Bar Termini, joka putosi kuudennelta sijalta kokonaan pihalle.
Vuoden 2018 top50 -listalta ainoastaan ym. Termini, Fifty Mils ja ovensa sulkenut Dandelyan  putosivat kokonaan top100 -listalta. Viimevuotiselta top100 -listalta putosi 24 baaria pois, mutta vaihtuvuus oli suurinta nimenomaan listan peräpäässä. Näyttäisikin siltä, että mikäli et mokaile tai sulje oviasi, niin top50-listalle pääsy takaa sinulle myös top100-listauksen seuraavalle vuodelle.

Maantieteellisesti listan baareista 41 sijaitsee Euroopassa, 23 Aasiassa, 16 Pohjois-Amerikassa, 11 Etelä-Amerikassa, 5 Australaasian, 4 Lähi-Idässä tai Afrikassa. Pohjoismaissa sijaitsevia baareja listalta löytyy ainoastaan kaksi, sijalla 37 Tjoget (Tukholma) ja sijalla 17 Himkok (Oslo).  

Koko potin korjannut Dante (New York) kipusi peräti 8 sijaa. Kolmannelle sijalle noussut Floreria Atlantico (Buenos Aires) kipusi myös 11 sijoitusta viimevuotiseen verrattuna.


Vielä loppuun muutama tilasto:

Keskimääräinen sijoituksen muutos listalla oleville on -3.5 sijaa edellisvuodesta. Ne jotka edellisvuodesta paransivat menoaan, keskimäärin nousivat 16 sijaa ja ne, jotka listalla putosivat alemmas, putosivat noin 20,5 sijoitusta.

Pohjois-amerikkalaiset baarit menettivät vuoden aikana peräti kahdeksan listapaikkaa, ja niistä tyhjistä sijoista eurooppalaiset baarit täyttivät viisi.

Tämä ja yleinen vaihtuvuus listalla antaa myös meille hiukan toivoa, että ehkä näemme ensi vuonna kymmenen vuoden tauon jälkeen listalla myös suomalaisväriä!


Tästä pääset tarkastelemaan koko listan: The World's 50 Best Bars 2019.