Montako mestaria pitää vielä menettää?

Written by
Mika Koivula

Montako mestaria pitää vielä menettää?

Written by
Mika Koivula

Montako mestaria pitää vielä menettää?

Written by
Mika Koivula

Montako mestaria pitää vielä menettää?

Lauantaina 9.6. minulla tuli täyteen yksitoista vuotta ravintola-alalla. Kovin riemukkaalta ei vuosipäivä kuitenkaan tuntunut. Mieltäni painoi liian aikaisin menetetyt mestarit.

Torstain ja perjantain välisenä yönä sosiaalinen media alkoi täyttyä ”pursue hapiness” -teksteillä ja kuvilla 45-vuotiaasta John Lermayerista, joka oli löydetty kotoaan menehtyneenä. Lermayer oli monelle, varsinkin amerikkalaiselle, baarimestarille ikoni, mentori ja esikuva. En itse tuntenut Lermayeria henkilökohtaisesti, mutta monelle ystävälleni hän oli juuri näitä asioita.

Perjantaina menin töihin mieli maassa pohtien epäterveellistä ja myrkyllistä asennetta, joka elää ravintola-alan kulisseissa. Juuri ennen työvuoroni päättymistä sain kuulla, että olimme menettäneet toisenkin mestarin. Vain 61-vuotias Anthony Bourdain oli päättänyt lopettaa matkansa maan päällä.  

Alallamme piilee ongelma, josta ei haluta puhua. Sitä katsotaan läpi sormien, eikä siihen uskalleta puuttua. Ongelma on liiallinen alkoholinkäyttö ja huumeet, jotka voivat helposti viedä huonon olon ja masennuksen kierteeseen. Saatamme ajatella, että Suomessa näin ei ole, mutta todellisuus on toinen. Alkoholin lisäksi myös huumeidenkäyttö suomalaisten baarimestareiden keskuudessa on yleistä, ja joissain piireissä sitä jopa ihaillaan. Tämänkö kuvan haluamme antaa alalle tuleville nuorille?

MUUTOSTA ETSIMÄSSÄ

Ravintola-ala on muuttunut valtavasti viimeisten vuosien aikana, eikä baarimestarin työtä enää ajatella vain läpikulkuammattina. Jim Meehanin sanoin meidän tulee miettiä tätä taivalta maratonina, eikä sprinttinä. Meidän on alettava pitää parempaa huolta itsestämme ja toisistamme. Pientä liikehdintää on jo havaittavissa, mutta muutos tapahtuu liian hitaasti.

Tutkimukset todistavat, että yleisellä tasolla ihmisten asenteet alkoholia kohtaan ovat jo muuttuneet. Nykyään halutaan pitää omasta kehosta ja mielestä parempaa huolta. Miten tämä saataisiin myös osaksi alaa, jolla valvotaan myöhään, syödään epäterveellisesti ja työskennellään paineen alla tauoitta alkoholin ympäröimänä? 

NOIDANKEHÄ

Alallamme on helppo piiloutua laadun taakse: eihän minulla ole alkoholiongelmaa, sillä nautin vain laadukkaita tuotteita. Kehomme ei kuitenkaan tunnista eroa pirtun ja laatuviskin välillä. Se polttaa alkoholia samalla tavalla, on se sitten kypsynyt tynnyrissä tai tullut suoraan pannusta.

Ravintola-alalla saattaa myös helposti joutua kierteeseen, jossa ”pidetään vain hauskaa”. Juodaan muka siksi, että voitaisiin sosialisoitua ja päästä piireihin, ja sen kautta edetä uralla. Tai rentoudutaan ansaitusti erityisen rankan työvuoron jälkeen. Lyhyessä hetkessä löytää itsensä kierteestä, jossa jokaisena yönä on afterit, oli syynä sitten nollaus tai uran edistäminen. 

Kehomme polttaa alkoholia tunteja sen nauttimisen jälkeen, mikä tarkoittaa, ettei se pääse lepäämään pitkään aikaan niin öinä kun käymme aftereillä. Tällöin olet jatkuvasti väsynyt, minkä vuoksi kaikki työpäivät tuntuvat raskaita ja siksi päädyt joka ilta aftereille. Löydät itsesi nopeasti noidankehästä, jossa elämäsi tuntuu melko sisällöttömältä. Olen itse kokenut tällaisen vaiheen joitain vuosia sitten, joten voin puhua omasta kokemuksestani. Kuvailemani skenaario ei ole keholle tai mielelle hyväksi. Edellisellä elämäntyylillä olisin varmasti päässyt seuraavan kymmenen vuoden aikana samalle listalle kuin Lermayer, Bourdain, Besant, Petraske ja monet muut.

KOUKUSSA HYVÄÄN OLOON

Olen huomannut valtavan muutoksen, kun olen vähentänyt baareissa notkumista ja alkanut kuntoilemaan sekä syömään säännöllisesti. Mietin nykyään tarkkaan haluanko ottaa edes yhtä lasillista töiden jälkeen, koska tiedän sen tekevän seuraavasta päivästäni raskaamman ja treenaamisesta tahmaisempaa.

Toinen asia, jonka olen huomannut, on ruuan vaikutus. Olen viimeiset kuukaudet syönyt säännöllisesti, useamman kerran päivässä ja mahdollisimman terveellisesti. Itse kokkaamalla tiedostan tarkemmin mitä syön ja opin ymmärtämään mikä ruokavalio sopii keholleni parhaiten. 

Kuntoilen 4-5 kertaa viikossa, mutta minulla riittää myös aikaa valokuvaamiselle ja lukemiselle sekä tietenkin vaimolleni. Näistä syistä mieleni on kirkas, olen onnellinen, inspiroitunut ja kehoni voi hyvin. Näihin asioihin jää koukkuun pahemmin kuin baarissa notkumiseen.

KAIKKIEN YHTEINEN VASTUU

Jotta saisimme muutokseen vauhtia, haluaisin haastaa jokaisen miettimään omaa päihteidenkäyttöään. Mieti tarkkaan mikä on määritelmäsi sille ”rankalle työpäivälle”, jona olet ansainnut afterisi. Lopeta huumeet, jos niitä käytät. Lopeta myös hiljainen hyväksyminen. Uskalla sanoa ääneen, että vastustat sekoilukulttuuria. Älä pelkää, että sinun urasi vaikeutuu jos uskallat puhua, lupaan ettet ole yksin!

Samalla haastan myös yhteistyökumppanimme. Myös maahantuojien tulisi mielestäni ottaa vastuuta alasta ja lopettaa sekoilevien baarimestareiden tukeminen, palkitseminen ja palkkaaminen. Tukekaa terveellisempää ravintola-alaa! Hyvänä esimerkkinä tästä on Pernod Ricardin #fittenders, jossa tuodaan baarimestareille muutakin tekemistä kuin kännääminen.

Toivon, että 12. vuoteni ravintola-alalla tulisi olemaan muutoksen vuosi. Toivottavasti Lermayer ja Bourdain toimivat meille viimeisinä mentoreina kohti terveellistä ravintola-alaa.

#pursueHapiness #healthyHospo