Kippiksestä

Kippiksestä

Kippiksestä

Maljan kohottaminen

Näin vuoden vaihteen lähestyessä onkin aiheellista tarkastella tätä muinaista juoma riittiä ja sen historiaa. Siinä missä maljan kohottaminen on saattanut saada alkunsa yksinkertaisesta tavasta tarkistaa onko juoma myrkytetty vai ei.

On maljan kohottamiselle mittavat perinteet, jo Homeroksen (700 eaa.) eeppisessä runoteoksessa Odysseiassa (750-650 eaa.) runon päähenkilö ja Ithkan kuningas Odysseus (mies joka keksi troijalaisen hevosen) ottaa tehtäväkseen suostutella toisen myyttisen sankarin Akilleksen palaamaan taistelukentälle. Odysseuksen saapuessa Akilles ohjaa hänet istumaa purppuran väriselle matolle ja täyttää molempien suuret maljat viinillä. Akilles tarjoilee Odysseukselle lihaa sekä leipää, viini virtaa ja kun Odysseus vihdoin saa Akilleen suostuteltua palaamaan taisteluun kohottaa hän maljan hänen terveydelleen. 

Maljojen kohottaminen näyttelikin tärkeää roolia muinaiskreikkalaisessa kulttuurissa, ehkä keskeisimmin tämä näkyi Kreikkalaisisa pidoissa eli Symposionia (sympósĭon). Sana itsessään tulee kreikan kielen sanasta Sympien ”juodaan yhdessä ”. Kreikkalaiset pidot koostuivat banketti-illallisesta jonka jälkeen juoma, musiikki, filosofia ja keskustelu olivat keskeisessä roolissa. Itse juomisesta vastasi seremonia mestari (symposiarkka) joka määritteli kuinka vahvaa ja kuinka monta suurta ruukullista (Krater) viiniä illan aikana nautittaisiin. Symposiarkka olisikin oiva lisä elävöittämään suomen sukujuhlia viinikulttuuria, esimerkiksi ennen ateriaa eno ilmoittaa, että muuten nyt juodaan sitten 10 punaista ja kaksi valkoista.

Kreikkalaisten pitojen etiketin mukaisesti jokaisen vieraan tuli korottaa malja jokaiselle muulle vieraalle, mikäli joku epäonnistui tässä tehtävässä tuli hänen suorittaa jokin muiden vieraiden asettama tehtävä. Meno näissä pidoissa yltyi riehakkaaksi, kreikkalainen runoilija ja dramaturgisen Lenaia kilpailun kuusinkertainen voittaja Eubulus (n.360 Eaa ) kirjoittikin:

” Kolmen kraterin jälkeen viisaat lähtevät kotiin, Neljättä krateria ei omista kukaan vaan se kuuluu huonolle käytökselle, viides tuo mukanaan huudon, Kuudes loukkaukset, seitsemäs tappelut, kahdeksas rikkoutuneet huonekalut, yhdeksäs masennuksen ja kymmen hulluuden ja tajuttomuuden.”

Niin ikään kreikasta tulee ajatusmalli jossa vedellä maljan kohottamista pidetään epäsopivana tai etiketin vastaisena, muinaisessa kreikassa vedenjuojia paheksuttiin, sillä kuolleiden sanottiin juovan styx joesta, osa unohtaakseen, osa muistaakseen uudelleen. 

Toisessa antiikin mahti kulttuurissa Roomassa senaatti määräsi, että jokaisella aterialla 

Tuli kohottaa malja keisari Augustukselle (27-14 eaa.) Samoissa juhlissa oli myös tavanomaista, että jokainen vieras joi yhtä monta lasia kuin hänen rakastajallaan tai rakastajattarellaan oli kirjaimia nimessään, tämä saattoi johtaa ongelmiin, mikäli rakastajana / rakastajattarena oli AHENOBARBUS (11), LAURENTINUS (11) tai VALENTINIANUS (13). Suomalaisittain Aleksanteri (11) tai Eleonoora (9) voisi myös olla vähän paha.

Roomalaisten uskotaan myös antaneen 1600-luvulla yleistyneelle tavalle ”toast” sillä roomalaiset lisäsivät välillä poltetun leivänpalan ikään kuin pehmentämään viiniään.

Myyttisen Keski-ajan merkittävin malja kohottiin n.450 jaa jolloin Hengist kohotti maljan tyttärensä avulla maljan Britannian kuningas Vortigernille jossa hän totesi

”  Louerd King, waes hael!”.
Eli ”Rakkaan kuninkaamme terveydeksi” 

Vortigern oli niin äimistynyt Hengistin tyttärestä että hän pyysi tämän kättä heti maljan jälkeen. 

Kaikki Keski-ajalla osallistuvat maljojen kohottamiseen ja usein ne liittyivät antiikin kansojen tapaan terveyteen tai hallitsijoihin, maljan kohottaminen itseasiassa teki juomisesta salonkikelpoisempaa. Kirjassaan ” Toasts, the complete book of the best toasts, sentiments, blessings, curses, and graces” kirjallisuuden moniottelija ja Meriam-Webster sanakirjan entinen päätoimittaja Paul Dickson toteaa: 

“To drink at a table without drinking to the health of someone special, would be considered drinking on the sly, and as an act of incivility”

-Paul Dickson, 1981 

Huom. Toinen Paul Dicksonin kirja helmistä ”Drunk: The Definitive Drinker`s Dictionary” käsittelee nimensä mukaisesti englanninkielisiä synonyymeja sanalle ”Drunk”, niitä Dickson löysi 2964.

Maljojen kohottaminen sai erityisesti laivastossa hyvinkin strukturoituja piirteitä. Iso-Britannian laivaston upseerit kohottivat maljan viikon jokaisena päivänä seuraavasti:

Monday: Our ships at sea.
Tuesday: Our sailors (formerly Our men but changed to include women).
Wednesday: Ourselves. 
Thursday: A bloody war or a sickly season 
Friday: A willing foe and sea room. 
Saturday: Our families (formerly Our wives and sweethearts with the retort of "may they never meet").
Sunday: Absent friends.

Kuppien kohottaminen jatkoi suosiotaan ja kuljettaessa 1800-luvulle oli siitä kehittynyt myös eräänlainen viihdykkeen muoto, muun muassa aina niin vekkuli Englannin Kuningas Yrjö IV (1820-1830) otti tavakseen katkoa laseiltaan varret, jotta juoma täytyi kumota mahdollisimman nopeasti. Yrjö IV kannusti hovinsa jäseniä myös kilvoittelemaan maljojen kohottamisella ja usein laittoikin hovinsa miehet kohottamaan maljoja pareissa, hovin naisille. Kilpailu loppui usein siihen, että toinen kilpa kumppaneista tuupertui maahan.

1800-luvun loppupuolella maljan kohottamiset olivat usein sanan oratorisia mestariteoksia ja maljan kohottamisen hallitseminen kuului osana yleissivistykseen, myös kohotettavat maljat olivat pienentyneet huomattavasti ja niitä ei enää täytynyt kumota maljan kohottamisen yhteydessä.

Maljapuheiden kehityksestä kielii vuonna 1879 järjestetty ”Gathering of Union veterans to honor Ulysses S. Grant” tapahtumassa kohotettiin useita maljoja eri teemoille. Teemoina olivat kaikki Meksikon sodan sotaveteraaneista, laivastoon ja kaikkeen mahdolliseen sotaan liittyvään. Viidestoista malja kohotettiin klo 03:30, maljan kohotta ja sitä seuranneen maljapuheen piti, Samuel Langhorne Clemens, hänet me tunnemme paremmin pseudonyymillään Mark Twain.

Malja kuului: 

"The Babies. -- As they comfort us in our sorrows, let us not forget them in our festivities."

Mark Tawain piti itse tätä puhetta hänen parhaana esityksenään julkisessa puhumisessa, puhe oli niin suosittu, että siitä painettiin jopa lentolehtisiä ja se julkaistiin useissa aikansa lehdissä.

Tämän 8 minuutin oratorisen ilotulituksen voit kuunnella tästä.

Olisi jo korkea aika tuoda takaisin tämä unohdettu taito joten ensikerralla kun sinulla on mahdollisuus kohottaa malja tee se.

Mitä meidän kotimaiseen maljan kohottamiseen yleisesti yhdistetyt sanat tarkoittavat ja mistä ne tulevat:

Skool 

Skool tai Skål on viikinkien (Huom. ei halme) perua ja on lähtöisin porot-germaanisista kielistä, tarkemmin pohjoiselta Norjan sisar kansaltamme jossa ”skál” jossa se tarkoittaa yksinkertaisesti juoma astiaa.

Kippis 

Kippiksen alkuperä ei ole ihan täysin selvä mutta vahvimmat arvaukset menevät saksan Kippen-verbiin joka viittaa juopotteluun tai kallistamiseen. Toinen mahdollinen etymologinen alkutermi tulee myös Saksasta ja saksalaisesta sanonnasta “Kipp Es ” eli ”Kumoa Se ”. 

Hölky-Kölkyn

Hölky-Kölkyn on niin ikään saksalaista perua ja sen uskotaan tulevan toisen maailmansodan aikaisesta huudahduksesta “zur Hölle durch Köln” eli ”Helvettiin Kölnin kautta” jonka suomalainen sotilas näppärästi lyhensi huomattavasti tehokkaampaan Hölky-Kölkyn muotoon.

Pohjanmaan Kautta

Pohjanmaan kautta sanonnan juuret saattavat olla niin ikään viitata saksaa, sillä Saksassa jääkäri koulutuksensa saaneet rantuivat Vaasaan, ryyppyseuroissa maljan kohottaminen aloitettiin kysymällä ”Mitä kautta ne jääkärit tulivatkaan suomeen?” johon vastattiin ”Pohjanmaankautta” ja tihennettiin lasi.

Vaihtoehtoisesti se voi myös olla leikkimielinen käännös Ruotsin skoolaushuudosta ”Botten upp”.

- Kuva : Pietro Testa (1611–1650): The Drunken Alcibiades Interrupting the Symposium (1648).