Eu:n ansiosta tiedät milloin käsissäsi on rommia

Written by
Juho Pajunen

Eu:n ansiosta tiedät milloin käsissäsi on rommia

Written by
Juho Pajunen

Eu:n ansiosta tiedät milloin käsissäsi on rommia

Written by
Juho Pajunen

Rommia on pidetty tisleiden maailmassa erikoisena tapauksena. Jokaisella maalla on ollut oma regulaationsa, mitä saa kutsua rommiksi. Niinpä yhteistä linjaa ei ole ollut ja kuluttajalle rommikenttä näyttäytyykin sekavana viidakkona, missä ainoa yhtenevä tekijä on sokeriruoko.


Nyt kuitenkin Eu on tehnyt kaivatun yhtenäistämisen rommeille, tarkoituksena suojata sana rommi tisleille jotka, täyttävät Eu:n määrittelemät rajat.


Aikaisemmin rommiksi on saanut käytännössä kutsua mitä tahansa tislettä, mikä on valmistettu sokeriruo’osta tai melassista. Siihen on saanut lisätä mitä tahansa mausteita ja sokeria. 


Monella alkoholikategorialla ja elintarvikkeella onkin jo omat tarkoin rajatut määritelmänsä, kuten samppanjalla, konjakilla, viskillä, parmankinkulla yms.


Toukokuussa Eu teki uuden määritelmän ja ohessa siitä tärkeimmät otteet: 


  1. Rommi on tislattu alkoholijuoma, joka valmistetaan ruokosokerin valmistuksessa tuotetusta melassista tai siirapista tai sokeriruokomehusta yksinomaan alkoholikäymisellä saatua tuotetta tislaamalla ja joka on tislattu siten, että tisleen alkoholipitoisuus on alle 96 tilavuusprosenttia ja että tisleellä on rommille tyypilliset, selvästi erottuvat aistinvaraiset ominaisuudet.
  2. Rommin alkoholipitoisuuden on oltava vähintään 37,5 tilavuusprosenttia.
  3. Alkoholia ei saa lisätä, ei laimennettuna eikä laimentamattomana.
  4. Rommia ei saa maustaa
  5. Rommiin saa lisätä sokerikulööriä vain värin mukauttamiseksi.
  6. Rommia saa makeuttaa loppumaun pyöristämiseksi. Lopputuote saa kuitenkin sisältää makeuttavia tuotteita inverttisokerina ilmaistuna enintään 20 grammaa litrassa.


Erityistä huomiota saavat meiltä kohta d) Rommia ei saa maustaa. Se tarkoittaa, että monet brändit, jotka käyttävät termiä Spiced/golden rum, eivät enää saa kutsua tuotettaan rommiksi. Jotkut talot ovatkin jo vaihtaneet etiketeissään ”Spiced rum”-nimityksen tilalle pelkästään ”Spiced”. Muutoksen tulevat kokemaan tunnetuimmista brändeistä ainakin Captain Morgan, Kraken ja Sailor Jerry. 


Toinen suuri huomio kohdistuu kohtaan f) Lopputuote saa kuitenkin sisältää makeuttavia tuotteita inverttisokerina ilmaistuna enintään 20 grammaa litrassa. Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat tässä asiassa olleet aina ennenkin hyvässä asemassa verrattuna muihin maihin, sillä meidän monopolimme ovat ilmoittaneet sokerimäärät nettisivuillaan.

Sokeria usein lisätään, koska makeampi ja pyöreämpi maku mielletään johtuvan tuotteen iästä ja pitkästä tynnyrikypsytyksestä. Todellisuudessa sokerimäärä ei tynnyristä juurikaan kasva.


Ron De Jeremyn XO-tisleessä on sokeria on 60grammaa per litra. Se on puolet siitä, mitä normaalissa limupullossa on. Tunnetuista globaaleista brändeistä ainakin Zacapa, Angostura, Plantation ja Diplomatico joutuvat miettimään joidenkin tuotteidensa ohelta vähentävätkö sokerimäärää, vai keksivätkö vaihtoehtoisen nimityksen rommin sijasta. 


Muutos näkyy joidenkin pullojen etiketeissä jo nyt, mutta viimeistään ne täytyy olla oikein merkittynä toukokuussa 2021.


Tämä on ehdottoman oikea suuntaus EU:lta, sillä tämä lisää läpinäkyvyyttä alkoholivalmisteiden parissa, poistaa vääriä mielikuvia rommista ja asettaa tuottajat yhdenvertaiseen asemaan.