Baarimestarin laskuri

Written by
Henu Lahti

Baarimestarin laskuri

Written by
Henu Lahti

Baarimestarin laskuri

Written by
Henu Lahti

Baarimestarin Laskuri

Cocktailien teko on yleisen mielikuvan mukaan hankalaa, aikaavievää ja monimutkaista. Näin ei tosin ole jos juomalistaa miettii etukäteen. Jos vertaamme baaria keittiöön, tehdään keittiössä paljon viisaampaa työtä. Parsoja ei aleta pilkkomaan kun pihvi on valmis uunista. Baarimestareiden pitäisi omaksua samanlainen ajattelumalli, prebatchaus nyt ainakin yhtenä avain komponenttina. Tein ladattavan Excel laskurin helpottamaan prebatchausta, selvittämään sokeripitoisuuksia ja alkoholiprosenttia.

Prebatchaus, eli esiskekoitus on suomalaiselle baarimestarille tuttua puuhaa Kelkan, Valkovenäläisen ja Ville Vallattoman kautta. Ja missään nimessä sen ei pitäisi jäädä pelkästään näihin juomiin. Se on nimittäin tae siitä että juomat onnistuu hyvin ja nopeasti. Otetaan esimerkiksi Negroni, jonka voi prebatchata täysin valmiiksi. Miksi juoksisit ympäri baaria etsimässä katkeroa, vermuttia ja giniä, kun voit vaan kaataa Negroni Prebatchista 6cl ja sekoittaa, tai tarjoilla suoraan jäillä, miten nyt kukanenkin haluaa tehdä.

Prebatchauksen hyöydyt ylittävät haitat satakertaisesti.

  1. Juoma on tasalaatuista, ei enää pelkoa että Janne mittaa ainekset eri suhteilla kuin Pirjo.
  2. Juoman teko on nopeaa. Aikaa jää paljon enemmän asiakkaille.
  3. Ja kun teko on nopeaa saa siitä myös helpommin voittoa.
  4. Kuka tahansa voi valmistaa vaikka kuinka monimutkaisia juomia.

Jutun alta löytyvästä DropBox linkistä löydät excelin jolla voit helposti selvittää paljon pulloon tulee kutakin nestettä laittaa.

Ohjeet Prebatchaukseen: Laskurin Prebatch sivulla löydät kuudelle juomalla paikat. Ylhäälle kirjoitat juoman nimen, ainesosa sarakkeeseen ainesosat ja resepti sarakkeeseen paljon yhteen juomaan tulee kutakin ainesosaa. Ylhäälle oikealle vielä täytät minkä kokoiseen pulloon olet juomaa sekoittamassa. Prebatchiin sarake laskee paljon mitäkin ainesta prebatch pulloon tulee mitata. Helppoa.

Ainoana haittana on inventaarion teko, mutta se on helppoa kun lisäät laskurin pullokoko kohtaan paljon pullossa on nestettä jäljelllä niin laskuri näyttää kuinka paljon siitä on mitäkin.

Mitä sitten voit mitata prebatchiin? Periaatteessa kaikkea mikä ei mene pilalle. Viinoja, liköörejä, maustekatkeroita, vermutteja ja erilaisia siirapeita. Mehut, maidot, kermat ja muut pilaantuvat, jotka eivät säily baarin räkissä pitää jättää mitatattavaksi myöhemmässä juoman teko vaiheessa.

Kun vielä merkitset pullon vaikka maalarin teipillä joka kertoo mikä prebatchi on kyseessä ja paljon sitä tulee mitata, et mene sekaisin. Samalla pulloon voit kirjoittaa vielä mitä muuta juoman tekoon tarvitsee. Näin juoman osaa periaatteessa tehdä kuka tahansa, joka osaa käyttää työvälineitä.

Itse prebatchaisin kaikki listalla olevat juomat sekä yleisimmät tilaukset; Negronit, Whiskey Sourit, ynnämuut.

Esisekoitettu Whiskey Sour. Mukana Sokeri, Bourbon sekä appelsiinikatkero. Pohjaa mitataan 6cl ja pullo kertoo mitä muuta tarvitaan, miten tehdään ja mitä koristeeksi.

Paljonko tässä on sokeria? 

Yllättävän moni asiakas on nykyään valveutunut omasta sokerin käytöstään ja kysymystä kuulee silloin tällöin. Samoin alkoholiprosentit on jopa useammalla baarimestarillakin hakusessa, saati sitten asiakkailla.

Näihin kysymyksiin  löydät Laskurin sivuilta lisäksi helppokäyttöisen alkoholiprosentti laskurin, sekä sokeripitoisuus laskurin. Näiden avulla vastaat helposti nykypäivän Wellness trendiin ja pystyt kertomaan kuinka paljon listan juomissa on alkoholia, sekä paljon niissä on sokeria. Muista merkitä sokeripitoisuus laskuriin juomien sokeripitoisuudet grammaa / litra muodossa. Juodut hieman googlettamaan että paljonko missäkin ainesosassa on sokeria, mutta sen jälkeen olet harvoja jotka voi vastata kysymykseen; "Paljon tässä on sokeria?"

Tästä laskuriin.