AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 5: Business plan, liiketila ja luvat

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 5: Business plan, liiketila ja luvat

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 5: Business plan, liiketila ja luvat

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 5: Business plan, liiketila ja luvat

 

 Mikä meni pieleen? Tai oikeastaan mikä yllätti. Baarin avauksessa on lukemattomia eri tekijöitä, joita ottaa huomioon - laajempia ideakaaria tai pienempiä nyansseja. Ongelmia ilmenee, mutta kohdatut haasteet eivät suinkaan välttämättä tarkoita epäonnistumista. Tiskillä kyseli eri tyylisiä liikeideoita avaamassa olleilta ammattilaisilta seikkoja, jotka ovat jääneet opetuksena mieleen. Vastaukset olivat rehellisiä, informatiivisia ja nimenomaan opettavaisia. Toisinaan hassujakin.

 Jyväskyläläinen yrittäjä Tomi Hiltunen kiteyttää aiheen suorastaan eksistentiaalisesti näin: "Joka päivä potentiaalisesti jotakin menee munilleen. Suomalaisena ravintolan omistajana säkkisi on universumin tavoin alati laajeneva soikio, joka sisältää loputtoman määrän mitä ihmeellisempiä tapahtumia, järjenvastaisia ilmiöitä ja ennakoimatonta kaaosta. Kaikkien näiden munilleen menneiden asioiden summa on se, joka tekee sinusta ihmeellisen."

 

 Osa 5: Toteemipaaluna liiketoimintasuunnitelma

Vaikka idea säihkyy kirkkaana kupolissa, on ajatukset järkevää muotoilla (niin tylsältä kuin se ehkä kuulostaakin) liiketoimintasuunnitelmaksi. Tarkka suunnittelu luo toiminnalle selkärankaa. Ja fokusointi säästää aikaa.

Sijainnin kanssa ei sovi hötkyillä. Liikeideaan sopiva kohde vaatii vakaata harkintaa. Sekä asiakasvirran osilta että ihan oman vision kannalta. Saattaa sitä määrittää myös konkreettinen rakenteellinen fakta kuten raskassarjalaisten pizzauuni. Lupaviidakossa voi siinäkin piillä haasteita.

 - Ajattele kuplasi ulkopuolelta. Kenelle ravintolasi liikeidea on todellisuudessa tarkoitettu? Onko sinulla tuloksellisen liiketoiminnan edellytykset, objektiivisesti? Suomi on täynnä ravintoloita, jotka on suljettu siksi että perustajan oma kaveriporukka tai sidosryhmä ei pystynyt yksinään pitämään liiketoimintaa pystyssä. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia /DeLorean)

 - Vaikket tarvitsisikaan liiketoimintasuunnitelmaa esim.pankkia varten, on se silti hyvä tehdä huolella. Samalla saa ajatukset paperille ja on helpompaa hahmottaa kokonaisuuksia. Ideoita tulee matkan varrella aivan järjetön määrä, liittyivät ne sitten tuotteeseen, sisustukseen tai vaikka nettisivuihin. Koita pitää ideointipalavereissakin jäitä hatussa, ja järjestystä tekemisessä. Fiilistely on parasta, mutta aikaa tuhlaantuu helposti, jos ei fokusta pidä mielessä. Ja kirjoita ideat ylös! (Pilvi Auvinen / Grape Wine Bar)

Pilvi Auvinen / Grape Wine Bar

 - Hae liiketoimintasuunnitelma netistä ja täytä se. Laske kaikki auki objektiivisesti. Siis ihan kaikki. Pyöristä kulut ylöspäin. Sinulla ei ole mitään kiirettä ennen kuin vuokrasopimus on kädessä. Käytä siis tuo rajaton aikasi siihen, että suunnittelet ravintolan jokaisen aspektin menujen fontista pöydänjalkojen kaarevuuteen niin loppuun asti kuin mahdollista. Ovatko servetit kromin keltaisia vai kadmiumin keltaisia? Miksi? Mitä kaikkea asiakkaalle on tapahtunut ennen kuin hän astuu ravintolaasi sisään? MIksi? Ravintolassasi minkään ei pitäisi olla olemassa tai tapahtua sattumalta, vaan kaikelle löytyy perustelu. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)

 - Liiketilan löytämisen vaikeus yllätti! Se vaatii lopulta aktiivista duunia, kärsivällisyyttä ja tuuria, että oma paikka löytyy. Siinä alkaa helposti miettimään sellaisiakin vaihtoehtoja, jotka eivät todellisuudessa toimisi ollenkaan, mutta päässään niitä koittaa muokata konseptiin sopiviksi. (Juho Pajunen / Yeastie Boi)

 - Alun perin ainakin minulle sijainti oli todella tärkeä. Se on kuitenkin tosi aikasidonnainen juttu ja vaikka Libertyä perustettaessa mietittiin jonkin verran, onko sijainti riittävän hyvä ja riittääkö orgaanista liikennettä. Toisaalta samaa mietittiin myös Trillbyssä, joka kyllä saatiin toimimaan vaikka oltiin hieman hankalassa paikassa. Apuna tässä varmasti se,että varsin maltillisen kokoisia molemmat. (Michael Grönfors / nyk. BPF)

 - Via Tribunalin avaamisessa en ollut day to day -hommissa, mutta tietenkin omistajan roolissa luonnollisesti hyvin kiinnostunut. Meillä oli täysin valmis liiketila jo käsissä. Kuitenkin arkkitehdin paperit näyttivät kylmän tosiasian, että mikäli kyseiseen kohtaan laittaa uunin, se tippuu läpi lattiasta. Koska pizzauuni painaa niin järkyttävän paljon, suurin haaste oli siis löytää liiketila jossa on tietynlaiset rakenteelliset ominaisuudet. (Tony Vihervaara / SOAP)

Tony Vihervaara / SOAP

 - Avasimme baarioikeuksilla Riviera Elokuvateatteria. Tämä oli mielenkiintoinen ja onnistunutkin projekti näin jälkikäteen katsottuna. Suurimmat haasteet koettiin tietenkin sen kanssa, että kyseessä oli aivan uudenlainen konsepti jollaista Suomessa ei oltu nähty. Tilanomistaja oli antanut vaimolleen lahjaksi tilan, joka oli jonkinlainen kabaree-liikehuoneisto.Väännettiin siinä pitkään ja hartaasti. Akustiikka ja äänimittaukset olivat aikamoista avaruustiedettä, kun mittareita ja härveleitä oli enemmän kuin lennonjohdossa. Lupaprosessin hoitamiseen ja selittelyyn meni useampi kerta ja sähköposti. Mutta loppujen lopuksi saimme avattua Suomen ensimmäisen elokuvateatterin, jossa oli täydet A-oikeudet! (Tony Vihervaara / SOAP)

 - Kun väsyneenä tekee, niin välillä jälki on sen mukaista. Minä hain ja minulle myönnettiin tupakkatuotteiden myyntilupa omaan asuntooni. Asia kävi ilmi, kun terveystarkastaja soitteli ja halusi tietää, että täsmälleen minkälaista liiketoimintaa olin ajatellut harjoittaa omasta kodistani käsin. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)

 - Trillbyssä remontti oli käytännössä valmiina, mutta luvat puuttuivat. Tällä kertaa ei ollut syynä se, että olisin itse ollut tahditon ja hidas lupien kanssa, vaan eräällä entisellä yhtiökumppanilla oli kontollaan yksi tai useampi konkurssimerkintä. Se tarkoittaa tässä maassa sitä, että alkoholilupien saaminen on lähestulkoon mahdotonta. Harmillista tässä asiassa oli se, että tämä tuli yllätyksenä eikä tähän pystynyt varautumaan. Avaus myöhästyi muistaakseni pari viikkoa. (Tony Vihervaara / SOAP)

Sampsa Tukia ja Tomi Hiltunen (keskellä) / DeLorean

 - Suunnitellaan myös varasuunnitelmien varasuunnitelmia. Ikeassa ei ollut haluamiasi tiskirättejä? Onneksi sinulla oli tähän Plan B. Maailmanlaajuinen juomatrendi äkillisesti muuttuu, ja viinin juominen viinilasista muuttuu yön yli epäkorrektiksi koska käy ilmi, että globaalisti viinilaseista 80% valmistetaan lapsityövoimalla ja viini kahvikupista trendaa somessa? Onneksi olit varautunut tähänkin! Vuoteen 2020 mennessä ei ravintolaa perustettaessa ole tarvinnut varautua meteoriitin iskeytymiseen tai ruttoon, mutta tämän vuoden jälkeen kannattanee kirjata suunnitelma myös näiden varalle. (TomiHiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)