AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 4: Talous ja vastuut

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 4: Talous ja vastuut

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 4: Talous ja vastuut

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 4: Talous ja vastuut

Mikä meni pieleen? Tai oikeastaan mikä yllätti. Baarin avauksessa on lukemattomia eri tekijöitä, joita ottaa huomioon - laajempia ideakaaria tai pienempiä nyansseja. Ongelmia ilmenee, mutta kohdatut haasteet eivät suinkaan välttämättä tarkoita epäonnistumista. Tiskillä kyseli eri tyylisiä liikeideoita avaamassa olleilta ammattilaisilta seikkoja, jotka ovat jääneet opetuksena mieleen. Vastaukset olivat rehellisiä, informatiivisia ja nimenomaan opettavaisia. Toisinaan hassujakin.

Jyväskyläläinen yrittäjä Tomi Hiltunen kiteyttää aiheen suorastaan eksistentiaalisesti näin:

"Joka päivä potentiaalisesti jotakin menee munilleen. Suomalaisena ravintolan omistajana säkkisi on universumin tavoin alati laajeneva soikio, joka sisältää loputtoman määrän mitä ihmeellisempiä tapahtumia, järjenvastaisia ilmiöitä ja ennakoimatonta kaaosta. Kaikkien näiden munilleen menneiden asioiden summa on se, joka tekee sinusta ihmeellisen."

Osa 4: Älä pakoile vastuuta

Yrittäjyys voi olla kuin avioliitto. Siksi on tärkeää tehdä esimerkiksi osakassopimus. Se selkeyttää vastuut ongelmien varalta. Taloudenpidossa on vaikka kuinka merkittäviä koukeroita. Simppeleinä oppeina mainittakoon vaikka puskurin pitämistä tilillä sekä tarkkaa kirjanpitäjää. Toisaalta, joskus rahojen hyytyminen päästää luovuuden kukkimaan.

- Jos sinulla on muita osakkaita, tee osakassopimus. Tämän lapun tekeminen maksaa rahaa, mutta se takaa kaikille osakkaille paineettoman tilan tehdä yhdessä töitä ravintolan menestyksen eteen. Osakassopimuksessa kirjataan, mikä on kunkin osakkaan vastuualue. Siinä kerrotaan, miten päätökset tehdään - erityisesti erimielisyystilanteessa. Siinä kerrotaan sopimusrikkomuksesta johtuva sakko. Osakassopimus on kuin avioehto: siitä on ikävä keskustella etukäteen, mutta vielä ikävämpi keskustella sen puuttumisesta jälkikäteen. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)

Grape Wine Bar

- Älä tee liian tiukkaa budjettia, vaan muista, että aina tulee yllättäviä lisäkustannuksia.

Erittele myös budjettiin kulut niin tarkasti kuin ne tiedät, eikä vain isoina massoina. Pyydä kirjanpitäjääsi hakemaan alkukustannuksiin liittyvät alv-palautukset ennakkoon. Saat näin hoidettua aluksi kassaan rahaa, jota muutoin joutuisit odottelemaan.

Jos perustat yrityksen jonkun toisen kanssa, tehkää alusta asti selväksi vastuualueiden ja tehtävien jako. Myös osakassopimus kannattaa laatia. Sitä ei tarvitse pitää liian virallisena, vaan voitte yhdessä määritellä kuinka toimitaan, mikäli ongelmatilanteita syntyy. (Pilvi Auvinen / Grape Wine Bar)

- Trillbyä perustettaessa oli kyllä varattu budjettia, mutta kyllä siinä tuli ns. seinä vastaan, ja klassinen kävi eli rahat "loppuivat" ennen vessoja, mutta kyllä nekin jollain ihmeellä saatiin tehtyä. Kun rahat on tiukassa, niin luovuus pääsee kukoistamaan ja silloin vasta löytyykin verrattomia ratkaisuja, mutta samalla myös kompromisseihin on suostuttava. Paljon tässäkin remontissa tehtiin itse, tai siis kaikki se mitä saa tehdä, tehtiin itse. (Tony Vihervaara / SOAP)

- Älä avaa baaria, jos et ole siinä täysillä mukana. Jos sinulla on yhtiökumppaneita, älä avaa baaria jos kaikki eivät ole siinä täysillä mukana. Kun avaat baaria niin kanna vastuu kaikesta, ja kirjaimellisesti kaikesta. Vaikka sinulla on yhtiökumppaneita, älä luota että he tekevät mitä lupaavat. Jos sinulla on luotettava remppatyyppi, älä luota että hän tekee minkä lupaa. Pidä kaikki narut itselläsi ja kanna vastuu kaikesta. Ei kannata olla liian sinisilmäinen. (Mika Koivula / nyk. Version)

- Talouteen liittyen tärkeä asia - vakuutukset. Vaikka vakuutukset ovatkin lähtökohtaisesti rahastusta, niin ne kannattaa miettiä kuntoon. Libertystä tippui katto alas koska ylhäällä oli vesivahinko. Vakuutus jeesasi paljon siinä. Numeroihin liittyen, vaikka kassakoneesta, kirjanpidosta ja pilvestä saa paljon raportteja, kannattaa ne itse viedä johonkin exceliin. Näin niitä joutuu väkisinkin vähän tulkitsemaan.

(Michael Grönfors / nyk. BPF)

Sampsa Tukia ja Tomi Hiltunen / DeLorean

- Pidä yrityksesi pankkitilillä puskuria, jonka suuruus on osakkaiden kanssa yhdessä sovittu. Puskuri tarkoittaa sitä, paljonko tilillä pitää olla rahaa minä tahansa päivänä riippumatta kvartaalista tai Suomen mahdollisesti vieraan vallan miehitystilasta. Esimerkiksi: kävi miten kävi, tilillä on oltava aina 10 000€ rahaa. Mikäli puskuri on vaarassa ylittyä jostain syystä, keksitään mikä tahansa muu keino ratkaista ongelma kuin puskurin ylittäminen. Ensi kädessä tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjät eivät nosta palkkaa tai hankitaan jokin halvempi laite tai ratkaisu. Tilillä ylittymätön puskuri toimii oivallisena apuna ns. munilleen menemisen tilanteessa. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)

- Etsi hyvä kirjanpitäjä! Etsi sellainen kirjanpitäjä, joka ymmärtää liikeideanne ja alasi. Hän mielellään kaitsee jo valmiiksi joitakin muita ravintolayrittäjiä kuin sinua. Älä luule baarimestarina tai bar managerina osaavasi kirjanpidon kiemuroita. Suomessa ei saa sakkoja tai linnaa mistään niin helposti kuin huonosti hoidetuista veroasioista. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)