AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 3: Virheiden myöntäminen

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 3: Virheiden myöntäminen

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 3: Virheiden myöntäminen

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 3: Virheiden myöntäminen


Mikä meni pieleen? Tai oikeastaan mikä yllätti. Baarin avauksessa on lukemattomia eri tekijöitä, joita ottaa huomioon - laajempia ideakaaria tai pienempiä nyansseja. Ongelmia ilmenee, mutta kohdatut haasteet eivät suinkaan välttämättä tarkoita epäonnistumista. Tiskillä kyseli eri tyylisiä liikeideoita avaamassa olleilta ammattilaisilta seikkoja, jotka ovat jääneet opetuksena mieleen. Vastaukset olivat rehellisiä, informatiivisia ja nimenomaan opettavaisia. Toisinaan hassujakin.


Jyväskyläläinen yrittäjä Tomi Hiltunen kiteyttää aiheen suorastaan eksistentiaalisesti näin: "Joka päivä potentiaalisesti jotakin menee munilleen. Suomalaisena ravintolan omistajana säkkisi on universumin tavoin alati laajeneva soikio, joka sisältää loputtoman määrän mitä ihmeellisempiä tapahtumia, järjenvastaisia ilmiöitä ja ennakoimatonta kaaosta.  Kaikkien näiden munilleen menneiden asioiden summa on se, joka tekee sinusta ihmeellisen."


Osa 3: Baarinpitäjä ei ole Jumala - myönnä virheesi!


Erehtyminen on inhimillistä. Ja ennenkaikkea kehittymistä. Tämänkin juttusarjan tarkoitus on löytää haasteista opetuksia. On tärkeää osata katsoa peiliin ja hylätä kaikkitietävä strömsöläinen mielenmaisema.

Tony Vihervaara / SOAP


- Avasimme Rusty-baaria. Ja vaikka olisi rahat ja liiketila, niin pitää muistaa että konseptin kanssa voi mennä isosti vihkoon ja tämän kanssa mentiin. Tässä ei auta kuin katsoa itseään peiliin ja todeta, että kyllä sinä Tony epäonnistuit isosti. Olisi pitänyt olla kriittisempi itselleen ja nähdä epäonnistuminen aikaisemmin. Muutoin meni kohtalaisesti eri asiat, mutta yleinen konseptin ja markkinoinnin puute olivat suurimpia yksittäisiä syitä projektin epäonnistumiseen. Hankalaa tilannetta ei auttanut tietenkään massiivinen vesivahinko. Tämä on kasvattanut paljon ja oli vaikea paikka myöntää itselleen täydellinen epäonnistuminen. (Tony Vihervaara / SOAP)


- Vaikka oletkin yön yli nukkuessasi siirtynyt ravintolan omistajien herrarotuun, et todennäköisesti tiedä asioista yhtään sen enempää kuin eilenkään. Mikäli sinua askarruttaa jokin asia, kysy rohkeasti neuvoa ystäviltäsi ja kavereidenkin kavereilta. Joku on varmasti pohtinut samaa ongelmaa joskus ja ehkäpä saanut siihen ratkaisunkin. Vaikka jokainen yrittäjä kompastuu varmasti matkalla omiin kuoppiinsa, neuvoa kysymällä saattaa edes jokusen kuopan välttää. 

Ei ole koskaan häpeä myöntää ettei tiedä jotakin. Sen sijaan on aika noloa olla myöntämättä ettei osaa. Ihmisen kehitys tapahtuu ainoastaan osaamisen raja-alueilla. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)


- On tullut oltua mukana muutamissa avauksissa. Monet ovat onnistuneet, mutta yhden kohdalla meni pieleen varmaan kaikki mikä voi mennä pieleen. Sen nimi on Rusty. Paikalla ei lopulta ollut ketään vastuullista päällikköä.  Erinäisistä syistä vastuuta sitten palloteltiin kuin kuumaa perunaa kun koitettiin miettiä miten saadaan kauppa käymään. Lopulta kaikki pallot jäivät ilmaan. Opetus: Kun avaat baaria niin kanna vastuu kaikesta, ja kirjaimellisesti kaikesta. (Mika Koivula / nyk. Version)


- Kerran tehtiin drinkkilista sellaisista juomista, mitä itse halutaan juoda. Se oli virhe eikä niitä halunnut kukaan. Vaihtui lista muistaakseni viikossa. (Michael Grönfors / nyk. BPF)


- Vaikka olisi kuinka kokenut ja osaava tiimi mukana avauksessa, aina tulee mokia ja niistä oppii seuraavaan kertaan. Baarin avaukset ovat kyllä yksi parhaimmista asioista alalla, vaikka moni asia menisikin pieleen. Onneksi ne virheet näkyy yleensä omaan kriittiseen silmään, ja vieraalla ei tulisi edes mieleen etsiä näitä virheitä, joten ne jäävät heiltä onneksi täysin huomiotta. (Minttu Tapiola / Rekom Group)