AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 2: Sisustus ja laitteet

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 2: Sisustus ja laitteet

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 2: Sisustus ja laitteet

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 2: Sisustus ja laitteet


Mikä meni pieleen? Tai oikeastaan mikä yllätti. Baarin avauksessa on lukemattomia eri tekijöitä, joita ottaa huomioon - laajempia ideakaaria tai pienempiä nyansseja. Ongelmia ilmenee, mutta kohdatut haasteet eivät suinkaan välttämättä tarkoita epäonnistumista. Tiskillä kyseli eri tyylisiä liikeideoita avaamassa olleilta ammattilaisilta seikkoja, jotka ovat jääneet opetuksena mieleen. Vastaukset olivat rehellisiä, informatiivisia ja nimenomaan opettavaisia. Toisinaan hassujakin.


Jyväskyläläinen yrittäjä Tomi Hiltunen kiteyttää aiheen suorastaan eksistentiaalisesti näin: "Joka päivä potentiaalisesti jotakin menee munilleen. Suomalaisena ravintolan omistajana säkkisi on universumin tavoin alati laajeneva soikio, joka sisältää loputtoman määrän mitä ihmeellisempiä tapahtumia, järjenvastaisia ilmiöitä ja ennakoimatonta kaaosta.  Kaikkien näiden munilleen menneiden asioiden summa on se, joka tekee sinusta ihmeellisen."


Osa 2: Ole raksapena 


Iskuporakone ei pysy käpälässä? Ei hätää. Baaria rempatessa senkin oppii. Tee se itse -mentaliteetilla säästää ennen kaikkea pitkän pennin budjetistaan. Sisustussuunnittelussa merkittävää on pyrkiä pitämään ainakin tuotantopuolen (baaritiskin tausta) langat käsissään. Suunnittelija harvoin nostelee ruuhkassa niitä Singapore Slingejä. 

Timo Haapasalmi / nyk. Ludvig

- Suurin ongelma hienon ravintolan baaria perustettaessa oli se, että arkkitehtiä ei kiinnostanut pätkääkään baarin toiminnallisuus. Ainoa mikä kiinnosti oli se, miltä näyttää sisustuslehdissä. Hirveän riidan kautta sai muutoksia tehtyä ja suurin osa ongelmista ratkottua edes auttavasti, mutta ei ilman tappelua. Suunnittelijan pitäisi miettiä, että se on asiakkaiden rafla eikä suunnittelijan. (Timo Haapasalmi / nyk. Ludvig)

- On supertärkeää, että suunnittelija ei saa suunnitella baaritiskin takaosaa. Olin kerran mukana avauksessa, jossa pullot eivät mahtuneet hyllyyn. Baaria suunnitellessa kannattaa jo heti miettiä, miten siitä saa tuotantopuolelle eli tiskin taakse mahdollisimman helposti siivottavan. Tärkeä pointti myös, että jääpalakone kannattaa mitoittaa AINA reilusti yläkanttiin, koska jäät on ehdottomasti tärkein raaka-aine ja niitä menee joka paikkaan. Tämä jää usein mielestäni huomioimatta. (Michael Grönfors / nyk. BPF)


- Vanha sanonta kuuluu, että ravintolan perustettuasi saat myös kirvesmiehen,  sisustussuunnittelijan, sähkömiehen, ääniteknikon, putkimiehen ja pintakäsittelijän tutkinnon. Se pitää paikkansa tiettyyn pisteeseen asti. Jätä sähkötyöt ynnä muut luvanvaraiset tehtävät niille, keillä se lupa on. Kaiken muun kyllä joudat tekemään itse. Sahaa, maalaa, raivaa, tuhoa, rakenna, siivoa, roudaa. Jos et osaa, katso Youtubesta tutorial-video ja tee sitten. Ole raksapena. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)


- Työpäivä alkaa klo 06 ja loppuu, kun sinä päivänä ei ole enää mitään tehtävissä. Kun vuokrasopimuksesi astuu voimaan, jokainen päivä (yhtä lukuunottamatta) kun ravintola on suljettuna, aiheuttaa yrityksellesi miinusta. Näiden miinusmerkkisten päivien määrä pitää minimoida, eli oikeastaan ihan sama jos sinua vähän väsyttää eikä jaksaisi maalata yhtä seinää lisää. Ajattele vaikka niin, että yrityksesi tulevaisuus saattaa riippua siitä. Nyt on hyvä aika käyttää kaikki käyttämättömät palvelukset joita sinulla on takataskussa, kavereista saa hyviä lisäkäsiä ja ylimääräisiä raksapenoja. Onhan kaverin ravintolan avaaminen kuitenkin mukavampaa kuin muuttaminen. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)

Tony Vihervaara / SOAP


- Trillbyn sisäänkäynnillä on Snellmanin rintakuvapatsas. Se oli aikamoinen murhe toteuttaa, aivan helvetin kallis ja aikaavievä projekti. Idea oli nähty jostain New Yorkin tai Lontoon baarista tai jostain elokuvasta, että patsaan päästä löytyy salanappi. Tämä koettiin myös sellaiseksi, että ilman sitä ei voi avata paikkaa eli ns. kynnyskysymykseksi. Joten ei ollut kuin löytää tekijä. Sellainen löytyi muistaakseni jostain Vaasa-Kokkola akselilta. Tämä herra suoritti tarpeelliset työt ja siellä se edelleen seisoo. Kovia se on kokenut ja on sitä korjailtu vuosien saatossa, mutta edelleen palvelee vieraita pyyteettömästi. Pakko sanoa näin jälkikäteen, että kyllä se oli kaiken sen vaivan arvoista. (Tony Vihervaara / SOAP)


- Suurena yllätyksenä tuli meille joidenkin laitteiden ja tavaroiden pitkät toimitusajat ja se kuinka paljon yhtäkkiä olikin viimeisille viikoille hommaa. Osa keittiölaitteiden myyjistä ei kommunikoinut meille, että he toimittavat tavarat kadulle, eivätkä ravintolaan sisään. Tässä tuli ongelmaksi se, että kadulla oli 500kg paketti, joka olisi itse pitänyt saada roudattua raflaan sisään. Ja rafla ei edes sijaitse katutasolla. Hoidettiin asia sitten niin, että tavarat vietiin takaisin varastoon ja sovittiin toimitusajat niin, että paikalle saatiin kantajia! (Juho Pajunen / Yeastie Boi)

Mika Koivula / nyk. Version


- Meillä oli Rustya avatessa hyvä ja luotettava remppakundi, joka teki kaiken mitä pyydettiin, mutta oltaisiin kaivattu vähän myös ammattitekijän konsultointia. Koko baari jäi sulkemishetkeen saakka keskeneräiseksi. Tehdyt sohvat oli liian kapeat ja korkeat, koska piirrustuksissa ei osattu huomioida pehmusten tuloa. Pehmusteet olivat eri paria eikä ne asettuneet paikoilleen. Pehmusteet kyllä teki kaikkien mukaan tosia ammattimainen verhoilija. Koko sisustus jäi kolkoksi ja epämukavaksi, ja oma visio sekä kuva päässä oli erilainen.

Työpisteissä koitettiin uutta toimittajaa, kun luotettava tuttu suositteli ja vakuutti, että on halpa mutta laadukas. Työpisteet tulivat jostain Itä-Euroopasta. Heidän kanssaa oli kielimuurin takia lähes mahdoton keskustella emmekä saaneet vastauksia kysymyksiimme ennen kuin altaat oli jo toimitettu Helsinkiin. Tulivat myös pahasti myöhässä, pari päivää ennen avajaisia.

Ylipäätään paikasta tuli kolkko ja keskeneräinen. Se ei ollut viihtyisä. (Mika Koivula / nyk. Version)


- Jos ostat käytettyjä laitteita/koneita, pyydä ammattilaista arvioimaan niiden kunto ja ikä ennen ostopäätöstä. Muista myös pyytää huoltohistoria, mikäli sellainen löytyy. Käytä kertyneitä kontaktejasi hyväksi. Varmasti vaikka vanhoista duunikavereista tai kantiksista löytyy remppatyyppejä, graafisia suunnittelijoita, siivousfirmoja, tukkukauppiaita, rahoitusalan ihmisiä tai mitä vaan alalta kuin alalta ja saat takuulla hyviä vinkkejä tai diilejä heidän kauttaan. (Pilvi Auvinen / Grape Wine Bar)