AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 1: Grand opening

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 1: Grand opening

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 1: Grand opening

Written by
Ville Liikanen

AVAUSTEN OPETUKSIA - Osa 1: Grand opening


Mikä meni pieleen? Tai oikeastaan mikä yllätti. Baarin avauksessa on lukemattomia eri tekijöitä, joita ottaa huomioon - laajempia ideakaaria tai pienempiä nyansseja. Ongelmia ilmenee, mutta kohdatut haasteet eivät suinkaan välttämättä tarkoita epäonnistumista. Tiskillä kyseli eri tyylisiä liikeideoita avaamassa olleilta ammattilaisilta seikkoja, jotka ovat jääneet opetuksena mieleen. Vastaukset olivat rehellisiä, informatiivisia ja nimenomaan opettavaisia. Toisinaan hassujakin.

Jyväskyläläinen yrittäjä Tomi Hiltunen kiteyttää aiheen suorastaan eksistentiaalisesti näin: "Joka päivä potentiaalisesti jotakin menee munilleen. Suomalaisena ravintolan omistajana säkkisi on universumin tavoin alati laajeneva soikio, joka sisältää loputtoman määrän mitä ihmeellisempiä tapahtumia, järjenvastaisia ilmiöitä ja ennakoimatonta kaaosta.  Kaikkien näiden munilleen menneiden asioiden summa on se, joka tekee sinusta ihmeellisen."

Osa 1: Odotettu mutta pelottava avauspäivä

 Avauksissa yksi asia tuntuu olevan vakio - kiire tulee. Remonttiaikataulut paukkuvat. Laitteiden toimitusajat venyvät. Ja baarinpitäjä sinkoilee logistiikan sementtimyllyssä. Kuitenkin, jossain kohtaa ovet on avattava. Ja juhlapäivähän se on.

- Olen ollut avaamassa noin kymmentä ravintolaa, joiden avajaisissa kutsuvierasjono seisoo jo oven takana, mutta ravintolassa sisällä työnnetään vielä remonttipaskaa nurkan taakse piiloon lumikolalla. Seiniin ei saa nojata, koska ne on juuri maalattu. Ei ole tietoa toimivatko oluthanat vai eivät. Ilmeisesti jotain on mennyt remontin ajoituksessa pieleen, vai mitä? (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)

- Mielestäni on olemassa kaksi universaalia haastetta ravintoloita avatessa. Olen tullut siihen lopputulokseen, että ne ovat aika ja raha. Tuntuu, ettei maailmassa ole kumpaakaan tarpeeksi. Ei ainakaan silloin kun ravintolan tai baarin avauspäivä lähenee. Nämä ovat varmasti aina jokaisella yrittäjällä haasteena jossain muodossa. Kokemus ja toistot tuovat varmuutta, mutta eivät koskemattomuutta. (Tony Vihervaara / SOAP)


Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean

- Vältä avajaispäivän ilmoittamista viimeiseen asti kuin ruttoa. Kun ravintola on siinä kunnossa, että se olisi täydellinen avattavaksi, on hyvä aika istahtaa alas, juoda olut ja mennä kotiin. Avaa ravintola siitä seuraavana päivänä. Avajaiset ovat (huikeasti yliarvostettu) näytön paikka, ja et halua olla silloin remppastressin seurauksena hypertilassa sinkoileva pallo. Sinä olet uuden ravintolan omistaja, isäntä! Tiedätkö miksi palomiehet eivät koskaan juokse tapahtumapaikalla? Koska he ovat tulipalotilannetta vierestä seuraaville tuki ja turva, ja heidän pitää osoittaa varmuutta ja luotettavuutta. Kun tietää mitä tekee, ei tarvitse juosta. Usain Boltkin ottaa sadalla metrillä neljä askelta vähemmän kuin maailman toiseksi nopein Ei sillä ole kiire. Ravintolan avauspäivänä sisäinen pennejä laskeva, neljä tuntia yössä nukkuva raksapenasi kuolee, ja uusi uljas ravintolan omistaja syntyy. Varsinaisesti näillä kahdella ei ole muuta eroa kuin että ravintolan omistajan kädet eivät ole maalin peitossa. (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)

- Avauspäivämäärän lukkoon lyöminen on yksi päänvaivaa aiheuttava asia. Remontti siis venyy aina, mutta jossain vaiheessa on vain lyötävä päivämäärä lukkoon, ihan jo markkinoinninkin kannalta. Yleensä se menee kuitenkin niin, että tuntia ennen h-hetkeä hitsataan viimeistä baaritiskiä paikoilleen, maalataan wc:n kylttiä ja ihmetellään mistä se valokyltti menikään päälle.  Suosittelen tekemään erittäin tarkan avauksen to do -listan ja suunnitelman, johon listataan kaikki hoidettavat asiat maan ja taivaan välillä. (Minttu Tapiola / Rekom Group)

- Viimeisten viikkojen kiire ja kaikkien pienten tehtävien tarkka listaaminen oli ennen avausta tärkeimpiä toimia. Muutoin varmasti osa olisi unohtunut ja jäänyt tekemättä. Laitteiden pitkiä toimitusaikoja ei saatu mitenkään "taklattua", mutta jatkuva yhteydenpito myyjiin varmisti sen, ettei toimitusajoista lipsuttu. (Juho Pajunen / Yeastie Boi)


Minttu Tapiola / Rekom Group

- Tavaran oikea-aikainen tilaaminen baariin on tärkeää. Remontti on vielä täydessä käynnissä ja bisseä sekä viinaa alkaa valua toimittajilta sisään. Näin ollen siirtelimme kahden viikon ajan päivittäin jos jonkinmoisia myyntieriä pois remontoijien tieltä milloin mistäkin kulmasta sinne toiseen ainoana vapaana olevaan kulmaan. Yökerhon ollessa kyseessä sitä siirreltävää on paljon ja se vaatii pitkää pinnaa. (Minttu Tapiola / Rekom Group)

- Cocktailien testaaminen ja suunnittelu henksun kanssa on myös mielenkiintoista täysin remontissa olevassa baarissa. Yksikään baaritiskeistä kun ei ole valmiina viimeisellä viikolla ennen avausta. Siinä sitten yrität kouluttaa ja nostaa juomia, kun kesken kaiken remontoijat tulevat laittamaan vesihanoja paikoilleen. Suosittelenkin menemään muiden tiloihin (maahantuojat/baarit) kouluttautumaan, niin kaikki saavat oman rauhan tekemiseen. (Minttu Tapiola / Rekom Group)

- Avajaisissa jokin menee todennäköisesti munilleen. Sille ei voi mitään ja ravintolan pyörittäminen on sellaista. Tervetuloa pyörittämään liiketoimintaa yhdessä maailman alkoholi- ja ravintolavihamielisimmistä demokratioista!  (Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia / DeLorean)