2018 Trendeistä

Written by
Henu Lahti

2018 Trendeistä

Written by
Henu Lahti

2018 Trendeistä

Written by
Henu Lahti

2018 Trendeistä

Vuoden vaihde on aina täynnä kaikenlaisia trendi tuulahduksia ja tulkintoja mitä tulevalle vuodelle tulee. Tiskillä keskusteli asiasta Jere Vihervaaran kanssa livenä, ja nyt vielä pohdintoja kirjallisena.

Kun trendejä lueskelee pitää olla tosin tarkkana. Joku saattaa sanoa asiasta tulevan trendi koska haluavat vain nostaa omaa etuansa. Toki jonkin tietyn alkoholin tai tuotteen suosio näkyy myös tuotetta tuottavan tai maahantuovan yrityksen taseessa. Tämän takia on hyvä tarkastella myös trendeistä kertovan tahon tarkoitusperiä. 

Ennen kuin katselemme tulevaisuuteen, on aina hyvä hieman tarkastella mitä aikaisemmin on tapahtunut. Suurin osa maailmalla vallitsevista trendeistä ei ole vieläkään nähneet päivän valoa Suomessa, ja mahdollisuuksia niiden toteuttamiseen on edelleen. 

Speakeasy edelleen trendinä

Ensimmäinen Speakeasy, Milk&Honey avattiin jo vuonna 1999 ja Speakeasy trendi on vellonut maailmalla jo vuosikymmenen ajan. Speakeasyt ovat muokanneet baari maailmaa laajalti ja tuonut asioita joita ilman emme enää osaa elää. 

Kristallin kirkkaat jäät - Jos haluat tehdä itse katso tämä helppo ohje. Väkevät ja aromikkaat cocktailit ovat edelleen suosiossa, mutta vähenevässä määrin. Vermutti ja katkerot tulee nostamaan voimakkaasti päätään. Uutena trendinä maailmalla baarien katse kääntyy Vintage alkoholeihin.

Kestävä Kehitys

Kestävästä kehityksestä on puhuttu jo useampi vuosi, ja tullaan puhumaan pitkälle tulevaisuuteen. Baarit ovat alkaneet jo omaksumaan planeetan ylläpitoon tarvittavia malleja, muutenkin kuin vain oman markkinoinnin tukena. Huolenaihe on ajankohtainen ja baarien on hyvä tulla mukaan ilmastotalkoisiin. 

Scout baari Lontoossa jakaa kestävän kehityksen viestiä kuin Mussolini parvekkeelta. Jätteen tulon minimointia, lähituotettuja raaka-aineita sekä villiyrttikeräilyä. Toinen loistava puhtaamman tulevaisuuden puolesta puhuja on Trash Tiki kollektiivi, joka matkustaa ympäri maailmaa puhumassa baarien korsista jotka tulisi kantaa kekoon.

Villiyrtit ja sesonki ja ajattelu liittyvät vahvasti kestävään kehitykseen. Suomen luonnosta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista yrttiä ja maustetta juomille. Aloita vaikka samoilu harrastus Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirjalla. Myös tuotteen elinkaarta kannattaa miettiä alusta asti, sekä juomien sesonki luonteisuus ja satokauden kaari tulee ottaa huomioon. Näin saat tuoreempia ja parempia makuja, samalla tulevaisuutta silmällä pitäen. 

Jätteen minimointi tulee myös olemaan baarien agendalla vielä voimakkaammin. Tästä oiva Trash Tiki esimerkki kuinka käytät sitrusten kuoret vielä hyväksi. Jokainen valveutunut baari vähentää  myös muovipillien käyttöä 10%iin aikaisemmasta, yksinkertaisesti tekemällä niistä pyydettävän tuotteen. Eli ei enää pillejä baaritiskillä.

Fermentointi

Yksi viime vuoden puhutuimmista uusista baareista Lontoossa, Scout, tekee paljon omia fermentaatioita, jotka tarjoillaan joko kuplivina tai stilleinä. 

Helppo lähestymistapa omiin kokeiluihin on vaikka vesikefiiri, jolla teet vaikka oman inkiväärioluen.

 Alkoholia ei kefiirillä tule nimeksikään, joten mitään omaa olutta ei tässä olla tekemässä. Toinen helppo tapa on hommata oma Kombucha Scoby eli eri sienien ja bakteerien symbioosi. Kombuchaa löytyy myös valmiina pullotettuna terveystuotekaupoista. 

Näiden lisäksi eri viinikaupoista löydät erilaisia hiivoja, esimerkiksi samppanjahiivaa.

Matala alkoholiset cocktailit

Kun vermutit ja katkerot lisäävät mielenkiintoaan, tulee myös baarimestarit miettimään juomasekoituksiaan uusiksi. Onko alkoholia pakko olla aina maksimi määrä? 

Kävisikö cocktailin pohjaksi 40% sijaan 18% alkoholi? 

Etuina on halvemmat raaka-aineet saavat juomien hinnat myös huokeammaksi, sekä nautiskelijat pysyvät terävämpänä, kun alkoholia ei ole liikaa. Ei liene kenellekkään haitallista juoda loppuiltaa kohden vähemmän alkoholia, jotta ensi aamu olisi mieleinen kokemus.